EM I FOTBALL er godt igang. Copa America har pågått en god stund og nå gjenstår bare drømmefinalen mellom Argentina og Chile.

ANNET HVERT år er det samme regla. I år er det EM og Copa. Om to år er det VM. De som ikke velger å ta ferien under mesterskapene og reiser dit selv, blir sittende hjemme og glane på skjermen i timesvis hver eneste dag.

OG SLIK er det for undertegnede. I en måned har jeg prøvd å få meg de fleste kampene fra USA. To kamper hver natt. Og når EM startet 10. juni ble det plutselig tre kamper til hver dag.

EGENTLIG SKULLE jeg skrive denne kommentaren torsdag kveld. Men det gikk ikke. Jeg sovnet av før klokken var bikket halv 10. Nå er klokken 09.35 fredag formiddag og jeg har for første gang på over én måned stått opp til en anstendig tid og kommet meg på jobb til en anstendig tid. Hvorfor? I går var det verken kamper fra EM eller Copa Americana.

MESTERSKAPENE HAR snudd livet mitt på hodet. Døgnet starter med kamp fra USA klokken 02.00 på natten. Neste kamp derfra er klokken 04.00. Mens jeg hører naboene gjøre seg klare for en ny dag, tar jeg kveld klokken seks om morgenen. Så står jeg opp klokken 12.00. Kommer meg på jobb. Prøver å gjøre noe fornuftig frem til klokken 15.00. Da er det ny kamp fra EM. Mens jeg jobber, har jeg kampen på gløtt i sidesynet mitt.

FØRSTE OMGANG av 18.00-kampen vises på jobb. I pausen gjelder det å komme seg til butikken, kjøpe litt Pepsi Max, nøtteblanding og gulrøtter, og så suse hjem for å ikke gå glipp av starten på andreomgangen.

SÅ ER DET kamp klokken 21.00. Etter den er det heldigvis noen timer pause før nattens kamper fra Copa starter. Og slik går døgnet.

NÅR MAN i tillegg jobber med fotball nærmest daglig, så teller man fotballer i hodet før man sovner. Her om dagen så jeg Mosjøen spille hjemmekamp mot Stål, samtidig som jeg så EM. Sist frihelg så jeg Grorud-Follo direkte, før det var EM på kvelden. Jeg skjønner at  dere som leser dette nå stempler meg som fotballidiot. Og det er helt greit. Jeg er jo det.

MEN HVORDAN får man energi til å leve som en idiot i halvannen måned? Som jeg nevnte tidligere hadde jeg gått ned seks kilo. Hver tirsdag har Stamina et fantastisk tilbud som flere burde benytte seg av. Løpetreningen rundt Finnsnes-vannet, sammen med flere turer i uken til Varden har virkelig sørget for at energinivået og formen har vært høvelig bra den siste måneden.

AT JEG ikke har benyttet meg av de mange EM-tilbudene rundt omkring, gjør at summen av den siste tidens galskap faktisk har slått positivt ut helsemessig. Jeg skulle gjerne ha brukt EM-tilbudene på Peppes og fått rabatt på vher bestilling. EM-pakken på Bunnpris har også fristet. Men jeg har holdt meg til Pepsi Max, nøtteblanding og gulrøtter som snacks. Flere hundre timer med fotball til tross, helsemessig har det vært en gevinst.

KLOKKEN VAR cirka 20.15 da jeg møtte en profilert fotballspiller ved navn Mats Nordmo på tur opp til Varden. «Nå må vi bare skynde oss så vi rekker neste kamp», sa Nordmo til undertegnede i det han kjørte på mot toppen i dobbel så høy hastighet som meg. Den korte samtalen gjorde egentlig litt godt for sjelen. Jeg er heldigvis ikke den eneste fotballidioten her.

I SOMMER skal jeg sørover i Europa og nyte en ferie i fjellmassivene i Frankrike, Sveits og Italia på ubestemt tid. Ingen fotball, Ingen Tour de France på TV. Jeg har imidlertid hørt at én av etappene i touren avsluttes i nabolandsbyen til Chamonix, som er min base i sommer. Da blir det visst sykkel denne sommeren også.

DET ER nok mange livsledsagere som gleder seg til EM og Copa er over og fotballidiotene transformeres tilbake til den mannen de giftet seg med. Men så kommer Tour de France og fotballidiotene er nå sykkelidioter.

JEG PERSONLIG er ikke gift, har ingen samboer og har ingen kjæreste. Jeg innser jo nå at jeg kanskje vet grunnen til det.