FREDAG SLAPP forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nyheten: Hæren blir uten helikopterstøtte og Bardufoss mister hovedbasen for helikopter. Akkurat det siste sa hun ikke med rene ord, men det trenger hun egentlig ikke. For hvorfor skal seks NH90-Kystvakthelikopter samlet på et sted kalles hovedbase for helikopter for det norske Forsvaret?

Folkebladet-TV: Se fremlegginga og kommentarene etterpå

LEDELSEN for Luftforsvarets  helikoptervirksomhet forsvinner når ledelsen av fregatthelikoptrene drar til Bergen og 339 skvadronen drar til Rygge, flystasjonen som Stortinget vedtok å legge ned i 2012. Hvorfor skal ledelsen sitte på Bardufoss når helikoptrene er helt andre steder i Norge. Hvorfor ikke flytte ledelsen etter Bell 412-helikoptrene til Rygge?

DET SKJER NOK om ikke lenge. Det er en velkjent taktikk å legge ned element for element til det til slutt ikke er mye igjen. Da er det lett å argumentere for at ”når det er så lite igjen kan vi like godt flytte resten også”.

Folkebladet-TV: Skal følge langtidsplanen til bunns

DET FARLIGE for Midt-Troms er at Bardufoss lufthavn står på spill. Luftforsvaret ønsker neppe å bruke de 182 millioner kronene som brukes på å drifte flylassen årlig når det meste av virksomheten forsvinner.

FORSVARSLEDELSEN, BYRÅKRATIET i forsvarsdepartementet, generalinspektøren for Luftforsvaret, som nektet å flytte fra Rygge og til Reitan utenfor Bodø som han fikk ordre om av Stortinget i 2012, den knallharde årelange korridorpolitikken og det svært sterke luftforsvarsmiljøet på Rygge har hatt en plan i flere tiår.

DE HAR BARE ventet på at en forsvarsvennlig og sentraliseringskåt regjering skulle komme til makten. Nå er tiden der. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen har gitt etter for massivt press fra eget parti og miljøet rundt Rygge. Kjøttvekta ligger i sør, ikke i nord må vite. Den årelange og intense nord-sør-kampen har fått en vinner.

AT TRUSSELEN OM nedleggelse av den sivile delen av Rygge lufthavn kom rett i forkant av LTP gjorde saken enklere for regjeringen, forsvarsdepartementet, forsvarsministeren og forsvarsledelsen.

FLYMILJØET OG flyvedlikeholdskapasitetene i Forsvaret skal etableres på Rygge. Når helikoptrene fra Bardufoss har landet er Rygge-miljøet snart i mål med sin generalplan. Det gir Rygge minst 450 nye arbeidsplasser. I første omgang. Det sa Frps representant i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring Gjedde, i forbindelse med et intervju med Folkebladet tidligere denne uka.

SENTRALE REPRESENTANTER for Frp og Høyre sto fram i Moss Avis og jublet for de mange arbeidsplassene på Rygge allerede før LTP ble lagt fram.

OG FOR ALL del. Nye arbeidsplasser skal mamn glede seg over.

MEN PÅ BARDUFOSS kommer det ingen nye stillinger. Tvert imot.  Der forsvinner det mellom 70 og 100 rene arbeidsplasser.

PLUSS RINGVIRKNINGER for det tredobbelte, pluss konsekvensene for lokalsamfunnet og kommunen Målselv. Det er alvorlig . Befolkningstallet tatt i betraktning tilsvarer det flere tusen arbeidsplasser på Østlandet. Minst like alvorlig er det at det unike flyfaglige miljøet som er bygget opp rundt flystripa på Bardufoss får en alvorlig knekk hvis alle Bell-helikoptrene og det tekniske miljøet rundt dem forsvinner.

HVA TENKER utenriks- og forsvarskomitemedlemmene, forsvarsministeren og statsminister Erna Solberg om det?

NÅR tid NH90-helikoptrene tar av fra Bardufoss for godt får vi komme tilbake til senere.

DET ER NOK å minne om at forsvarsminister i Bondevik II-regjeringen, Kristin Krohn Devold, i 2007 var noen få millimeter unna å flytte Kystvakt-helikoptrene fra Bardufoss til Sola. Det mest skremmende med det var at hun nesten fikk politisk aksept for at det var det mest driftseffektive alternativet. Så hvorfor skal det ikke kunne skje igjen?

HÆREN ER SKJERMET i første omgang, men den skal gjennom en utredning om landmakt. Det berger i første omgang 2. bataljonen på Skjold, bataljonen som innehar den tvilsomme norgesrekorden i annonserte nedleggelser.

MEN TRO IKKE at hærstrukturen på noen måte er avgjort.

- OM VI IKKE  gjør endringer i basestrukturen, vil vi sitte igjen med et dårligere forsvar om noen år. Valget står mellom å skape god norsk forsvarsevne eller ikke, sa Erna Solberg til VG.

FORSVARSEVNE hvor og for hvem?

DERE FÅR GJERNE stemple denne kommentaren som uvitende, kunnskapsløs, teatralsk og fjollete.

MEN DEN NÅR ikke opp til pratet fra regjeringen om hvor viktig det er å vise norsk suverenitetshevdelse og økt satsing i nordområdene. Så vidt meg bekjent befinner ikke nordområdene seg i Østfold og rundt Oslofjorden.

MEN kjøttvekta er der.

stomperud forsvaret langtidsplan Foto: Trond Sandnes (tegning)