FORSVARETS TROVERDIGHET og legitimitet settes på store prøver når våre fremste politikere nå skal stake ut retningen for framtida.

FORSVARSMINISTEREN har sagt sitt, dersom lekkasjene i Dagens Næringsliv onsdag stemmer. Ingenting tyder på noe annet, og Ine Eriksen Søreide (Høyre) har ikke brukt èn kalori på å benekte eller korrigere. Hun har åpenbart ikke fått det som hun, forsvarssjefen og Høyres landsmøte sist helg ville - og som sannsynligvis Frps landsmøte vil si fra om i helga. Forsvaret skal radbrekkes og raseres, spesielt i nord. Det er andre ting som er viktigere for denne regjeringen enn å sørge for beskyttelse og sikkerhet for innbyggerne.

DET NYE FORSVARET blir ingenting å være stolt av, lite å vise fram for våre allierte og ingen stor trussel for våre potensielle fiender. Brigade Nord blir ingen brigade lenger, Hæren blir en hær uten slagkraft, og helikoptrene våre får ingen støtte fra bakken. Rent konkret feies 2. bataljon på Skjold av banen, kystjegere og det allierte treningssenteret i Harstad følger i dragsuget, og Andøya flystasjon med sine Orion-fly på ytterste fløy mot vest blir historie. Trøsten for oss i nord er at kystvaktbasen på Sortland beholdes, og at det kommer en ny garnisjon i Sør-Varanger.

ET TROVERDIG forsvar av Nord-Norge, som er i stand til å beskytte oss mot framtidige farer? Neppe. Et relevant forsvar som kan holde stand til våre allierte kommer oss til unnsetning? Nei. De forsvarsfaglige analyser gir i alle fall svar som ikke er til å misforstå. Troms og Finnmark ofres i realiteten dersom det blir blodig alvor.

MEN DET ER mer: Det handler om små lokalsamfunn i nord som plukkes i småbiter. Øverbygd, for eksempel, som er fundamentert på Forsvaret. Forsvinner 160 stillinger og 400 vernepliktige, er det i realiteten ingenting tilbake. Lokalbefolkningen sier de er slitne, oppgitt og så ufattelig lei av politiske kamper og omkamper. Det er virkelig til å forstå.

OG HVILKEN troverdighet har norske fagmilitære og flere generasjoner forsvarspolitikere, når man presterer å bruke flere titalls millioner på utbygging og opprusting av leire og baser, som knapt er fullført før de legges ned? Vi så det og trodde det knapt på Rødbergodden fort. Vi så det og skjemtes på torpedobasen i Malangen til en kvart milliard, som var operativt i et kvarter før det ble lagt i møllposen og senere sanert. Og vi ser det nå på Skjold og tenker; at de aldri lærer! Senest for ti år siden ble det bevilget 50 millioner kroner til å bygge ut infrastrukturen i leiren, og jobben med å restaurere gamle, verneverdige kaserner er nylig fullført.

VI TRENGER rett og slett et vern - for ikke å si skjold - mot denne dumskapen, og dette ufattelige misbruket av samfunnets penger; våre skattepenger. Vi trenger fagmilitære og forsvarspolitikere som evner å tenke strategisk og langsiktig, som skjønner at det faktisk er viktigere med et troverdig og relevant forsvar enn med skattelettelser, lyntog og museer.

FOR MÅLSELV kommune er det en komplett katastrofe dersom Skjold raderes ut. Det kommer på toppen av andre nedskjæringer og stillingskutt i Hæren. Forsvaret har i flere tiår vært en søyle og garantist for velferdssamfunnet i indre Troms. Fundamentet er i ferd med å forvitre. Det politiske samarbeidet i Midt-Troms, med regionrådet i spissen og Nordnorsk råd og nordnorske stortingspolitikere som medspillere, står nå foran sin store prøve og tidenes forsvarskamp.