SOSIALE MEDIER og Folkebladets kommentarfelt tok full fyr da nyheten sprakk om at selveste Burger King kommer til Finnsnes.

KONGEN AV burgere er bare en av mange nyetableringer på spisestedfronten i byen i Midt-Troms. De siste månedene har vi fått både Peppes Pizza, Pizzabakeren og tyrkisk kebabnattmat. Mange munner skal mettes, men med hva?

MEN DET ER trist at ingen tør satse litt mer i retning gourmet; En genuin fiskerestaurant, en skikkelig biffrestaurant, en sushi-bar eller kanskje noe orientalsk. Vi skal sette pris på det vi har; en kinarestaurant, en hotell-restaurant, thai-food, husmannskost og kortreist kvalitetsmat på Senjastua - og ikke minst et rikholdig kafè og lunsjtilbud. Men «hullene» i byens restauranttilbud er åpenbare, og har lang vei å gå for å framstå attraktiv og spennende som matby for både tilreisende og bofaste.

DET ER NETTOPP dette debatten handler om på sosiale medier og i kommentarfeltene. «Bare burger og pizza, hjelp!». «Skal vi aldri får en skikkelig gourmetrestaurant?» er to av tilbakemeldingene som beskriver kjernen i meningsytringene. I tillegg til en solid dæsj med lovprisninger krydret med gledeshyl over at selveste Burger King anser Finnsnes som attraktivt sted for etablering. Samme debatten feier også over Bardufoss etter nyheten om at Pizzabakeren fyrer opp ovnene der, i et forsvarspreget lokalsamfunn der pizzaen fra før er godt representert, mildt sagt.

FINNSNES HAR hatt mange gode restauranter opp gjennom historien. Corner Cafè var i oppstartsårene et svært populært spisested med kvalitet, det samme var Torgkafèen i sin korte levetid på gateplan ved torget - og ikke minst Royal Hotel med sin legendariske struts på menyen, og det alle trodde var delfin, også NRK Dagsrevyen, men som i ettertid viste seg å være Dolphin Fish - noe helt annet enn Flippers brødre...

MEN FELLES for alle disse gourmet-forsøk er at de kokte bort i kålen etter ganske kort tid. Mange har hatt restaurantplaner, og ryktene går fortsatt om gründere som planlegger å forsyne byen med slike tilbud. Måtte de bare lykkes! På Lundhaugen planlegges et sjømatsenter - i det som løftes fram som sjømatbyen Finnsnes. Her må en sjømatrestaurant være en selvfølge. Eller?

DET ER SLETT ikke størrelsen det kommer an på når det handler om gode restauranter i norske byer. Bare se til Harstad. En by som grovt sett er dobbel så stor som Finnsnes har tre-fire gourmet-restauranter av internasjonal klasse. Blant annet De 4 Roser, drevet at finnsnesjenta Grethe Byberg. Harstadværingene er utrolig stolte av restaurantene sine. De bruker dem, de tar med vennene og besøkende dit, de framsnakker dem og promoterer dem. Det er bypatriotisme på sitt beste.

BARE SLIK kan gode restauranter overleve i byer som ikke har uteliv og spisetilbud som eksisterer i kraft av byens størrelse. Harstad er en slik by. Klarer vi å få til det samme på Finnsnes? Da må vi legge jantelov, fordømmelse og misunnelse til side, og heie fram gründerne.