POLITIETS TALL for 2015 viser at lovens lange arm fanger flere, retter en advarende pekefinger mot flere, oppklarer flere saker enn før - og gjør det kjappere enn noensinne.

POLITIMESTER Ole Bredrup Sæverud, heretter kalt «Bastian»?, oppsummerte krimåret 2015 på følgende måte: - Det har vært mindre kriminalitet i 2015 enn i 2014, vi har høyere oppklaringsprosent, vi oppklarer flere saker og vi gjør det raskere enn før.

BRØDREPARET som styret lensmannsdistriktene her midt i fylket, Arnold og Andreas Nilsen, erklærer seg også fornøyd. Andreas Nilsen i Målselv kan vise til færre straffesaker enn på ni år, en oppklaringsprosent på skyhøye 66,8 prosent - og et eneste felt der kriminaliteten øker - soldater og andre som urinerer på husvegger og biler...

MEN Å ERKLÆRE at Kardemommeloven er innført i Troms og i vår region er naivt å tro. «Man skal ikke plage andre. Man skal være grei og snill. Og for øvrig kan man gjøre hva man vil», er eneste lov i Kardemomme by, fra «Folk og røvere i Kardemomme by» skrevet av Thorbjørn Egner i 1955. Kanskje er noen blitt litt mer grei og snill, problemet er bare at mange flere «gjør som man vil» på andre arenaer enn før. Internett er blitt ett av poltiets største utfordringer. Det handler både om såkalt «nigeriasvindel», der folk blir lurt for penger, om narkotikahandel og om overgrep og sedelighetssaker med utspring på nett.

DETTE SETTER politiet på helt nye utfordringer. Datakompetanse og «elektronisk» etterforskning blir viktigere og viktigere i etaten. Det var også en av beveggrunnene da Arnold Nilsen i 2011 omorganiserte hele lensmannsdistriktet og samlet alle krefter på Finnsnes. Målet var ikke bare bedre beredskap og mer tilstedeværelse. Viktig var også mer forebyggende arbeid, ikke minst i skolene, rettet mot blant annet databruk. Og ikke minst at den politifaglige kompetansen kunne bygges opp - med egen jurist, egen ekspert på data og elektroniske spor, og egen økokrim-etterforsker. Dermed ble lensmannen på Finnsnes mindre avhengig av hjelp fra politiet i Tromsø og Kripos i Oslo.

ARNOLD NILSENs metode er på landsbasis trukket fram som lysende eksempel i det enorme arbeidet med politireformen. «Kraftsamling» er et av nøkkelordene når politidistriktene omorganiseres og blir færre. Også lensmannsstrukturem endres i samme retning. Og kanskje er det sporene av dette vi ser når Nilsen kan presentere et «lensmannsdistrikt i godt driv». Ingenting ville være bedre enn det.

MEN SAMTIDIG som det er viktig for vår og lokalsamfunnets sikkerhet og følelse av trygghet at lovens lange arm lykkes med sine grep - er det grunn til å heve en advarende pekefinger; «Kraftsamling» og sentralisering trenger slett ikke være svaret over alt. At ordføreren i Salangen er bekymret dersom lensmannskontoret der forsvinner, er fullt forståelig. Det handler om avstander - og den mye omtalte og helt avgjørende responstiden. Tiden som går fra du varsler politiet om en alvorlig hendelse - til de er på plass og kan bistå.

DA HJELPER det ikke å tro på kardemommeloven.