VED MIDNATT natt til søndag runder Folkebladet 50 år. Da smeller champagnekorkene i været på mediekonferansen «Svarte Natta» i Tromsø, der nesten hele Folkebladets redaksjon er samlet. Vi ser mange lyspunkter i den utfordrende, svarte medienatta, og sender varme tanker til de fem gründerne som startet dette aviseventyret 15. november 1965.

Si din mening i kommentarfeltet under

SOM ET BILAG til dagens avis finner du et reprodusert eksemplar av den historiske første utgaven av det som da het Troms Folkeblad. Blar du gjennom de seks sidene i klassisk fullformat vil du forstå hvilken enorm utvikling avisa, mediehuset og mediebransjen generelt har vært gjennom på disse 50 årene.

DEN GANG var lokale, nasjonale og internasjonale nyheter blandet sammen i en salig designmessig saus. Denne første utgaven av Troms Folkeblad fikk en spesielt trang start, fordi det som den gang het klisjèmaskin - som skulle sørge for at det også kom bilder på trykk - var havarert. Derfor hadde utgave nummer èn bare èn illustrasjon, et kart over Rhodesia (i dag Zimbabwe) i Afrika! Men avisa kom ut! Og det har den gjort på hver eneste utgivelsesdag siden, til tross for både strømbrudd, pressehavarier, tekniske problemer eller streiker. Det er egentlig et lite under i seg selv.

NOEN SYNES Å mene at det slett ikke er tekniske problemer eller streik blant journalister eller trykkere som kommer til å stoppe papirutgavene i framtida, men utviklingen i medie-bransjen. Det gjenstår å se. Det er ingen tvil om at framtida er digital. I Folkebladet definerer vi oss allerede som «et digitalt mediehus som også gir ut papiravis». Men faktum er at to tredeler av våre inntekter fortsatt kommer fra papiret. Riktignok vokser den digitale andelen fra måned til måned, men papiravisa står støtt. Jeg elsker papiravisa, og tror den vil overleve. Kanskje til og med i 50 år nye år. Spørsmålet er heller hvor ofte den vil komme ut. Vi trenger ikke være spåmenn for å finne ut at papiravisa om noen år vil bli trykket bare èn eller to ganger i uka, med bakgrunnsstoff, analyser, kommentarer og oppsummeringer - mens nettet tar seg av de fortløpende nyheter.

NOEN AV DE SOM likevel liker å spå og spekulere synes å mene at de tradisjonelle mediehusene også vil forsvinne, og bli erstattet av internasjonle mediegiganter og sosiale medier - som målrettet forsyner deg med akkurat det du er interessert i å lese, dele og diskutere, enten det er laksefiske, engelsk fotball eller quilting. Vi ser allerede tendensene. Det nyeste nye er såkalte algoritmer, som fanger opp hva du leser mest om på digitale plattformer, og dermed skaper en førsteside som er tilpasset nettopp deg. Også Folkebladet vil teste ut slike løsninger i månedene framover - og andre nye muligheter og løsninger vil dukke opp rundt neste sving. I denne digitale revolusjon er jeg overbevist om at de lokale mediehusene har sin plass og åpenbare funksjon. De som er opptatt av et levende lokaldemokrati og utvikling av gode lokalsamfunn bør skynde seg å være enig!

JEG HAR HATT den store glede å være redaktør i Folkebladet i 18 av disse 50 årene. Det har skjedd mer på disse 18 årene enn på de vel 200 årene før den tid - da de første norske avisene så dagens lys. Et halvt år etter at jeg inntok redaktørkrakken var folkebladet.no for første gang på lufta, som en av de første nettaviser i Norge. Siden da har vi tatt nye digitale steg, måned før måned. I dag er mobiltelefonen i ferd med å bli den viktigste plattformen for nyheter. Snart vil den være den desidert viktigste, også i Folkebladet.

MEN AKKURAT I DAG, i det Folkebladet er i ferd med å runde 50 år, går tankene tilbake. Til de fem gründerne og deres sammensvorne, som møttes på vårparten i 1965 rundt et bord på Finnsnes, og erkjente at Midt-Troms manglet ei sterk og samlende avis. Regionen var i ferd med å falle mellom to stoler, Tromsø og Harstad, som hadde sterke dagsaviser og talerør. De fem var fargehandler Ivar Pettersen fra Finnsnes, herredskogmester Anker Elverum fra Andselv, advokat Gaute Berg Rollnes fra Finnsnes, ordfører Tryggve Sollied fra Tranøy og lektor Georg Prahl Harbitz fra Finnfjordbotn.

DE STARTET aviseventyret, og sørget for at det første aviseksemplaret rullet ut av pressa på Finnsnes og kunne leses av folket i Midt-Troms 15. november 1965.

VI HAR MYE å takke dem for. Egentlig alt.