EN VG-ARTIKKEL avslørte torsdag at ungene ikke skjønner et fnugg av hva Siv Jensen sier når hun snakker om statsbudsjettet. Men det er helt sikkert mange voksne også som har problemer med å forstå hva politikerne tenker og sier.

I ALLE FALL når det handler om Forsvaret, og forsvarsbudsjettet. Vi er blitt vant til mye rart. For eksempel at Forsvaret rustet opp flere kystfort, for eksempel Rødbergodden. Da jobben var gjort ble fortet lagt ned og demontert. Og enda verre; Torpedobatteriet på Tennskjær, som kostet en halv milliard, og var i funksjon i 20 sekunder, eller noe sånt, før det ble lagt ned. Og senere sprengt i fillebiter og stengt.

Si din mening i kommentarfeltet under

ET VANVITTIG pengesløseri, kaller «folk flest» slikt. Omstrukturering, og tilpasning til en ny militær virkelighet, sa forsvarstoppene. Det dempet ikke kritikken. Og vi hadde håp om at de lærte litt. Men etter å ha sett forsvarssjefens fagmilitære råd og statsbudsjettet, som begge ble lagt fram denne uka, er vi sterkt i tvil. Sammenholder man det fagmilitære rådet og forsvarsbudsjettet er det mye som rett og slett ikke henger sammen, som ikke harmonerer - og som for «folk flest» blir et paradoks.

ET EKSEMPEL: Regjeringen foreslår å bruke 35 millioner kroner på å styrke den maritime overvåkningen med Orion-fly på Andøya. Forsvarssjefen vil avvikle Orion-flyene. Regjeringa vil styrke Heimevernet med nye feltvogner til en halv milliard. Forsvarssjefen vil redusere Heimevernet kraftig. Det spriker i alle retninger, det korte og det lange bildet er ikke synkronisert, og det lukter pengesløseri og kostnadssprekk lang vei. Forsvarstoppene og politikerne går rett og slett ikke i takt.

HELIKOPTRENE PÅ Bardufoss er kjent for å fly sin vakre og ufattelig synkroniserte julestjerne over Midt-Troms i adventstida. Men nå er det noe som ikke stemmer i presisjonen og utførelsen av den framtidige helikopteraktiviteten på Bardufoss. Forsvarssjefen sådde tirsdag tvil om statusen Bardufoss har fått som hovedbase for helikopterne i Forsvaret. «Det har jeg ikke tenkt tanken fullt ut på», sa han til pressefolkene på Bardufoss.

UTTALELSEN FALLER knapt ett år etter at statssekretær Øystein Bø la ned grunnsteinen for helikopterhovedbasen på Bardufoss, med erklæringen om at «Byggingen av et moderne anlegg for helikoptervirksomhet på Bardufoss viser klart at der er her vi skal være». Dagen etter forsvarssjefens besøk på Bardufoss, onsdag morgen, la regjeringa fram et forsvarsbudsjett der det bevilges over 150 millioner kroner til ferdigstilling av den samme hovedbasen i 2016...

FORSVARSSJEFEN vil flytte 339-skvadronenn fra Bardufoss til Rygge. Begrunnelsen er terrorfrykt mot de mer sentrale deler av landet, og da er Rygge et mer fornuftig sted å lokalisere helikoptrene og mannskapene. Forsvarssjefen vil gjerne ha nye transporthelikoptre til Hæren i indre Troms, men da må han få mye mer penger enn han ber om nå. Nye helikoptre er på fjerdeplass på hans ønskeliste. Det betyr at de aldri kommer. Forsvarssjefen mener kystvakt- og redningshelikoptre kan benyttes for å løse Hærens transportbehov. De ansatte på 339-skvadronen rister visstnok oppgitt på hodet av en slik tilnærming. Det vil ikke fungere - disse helikoptrene vil ikke løse Hærens behov, mener de.

OG SAMTIDIG SOM forsvarssjefen vil flytte helikoptrene til Rygge og ikke ta ordet «hovedbase» i sin munn om Bardufoss, fortsetter altså byggingen av en hangar på Bardufoss til en halv milliard, og nye 150 millioner bevilges til hovedbasen over statsbudsjettet.

DET ER IKKE bare småunger som vil slite med å forstå sammenhengen.

FAKSIMILE: Folkebladet 7. oktober 2015 Foto: Trond Sandnes (tegning)