MOTBØR: Jan Tore Sanner (H) møter en nei-vind rundt om i kommune-Norge.

De rådgivende folkeavstemningene som til nå er gjennomført, har gitt en håndfull ja-flertall, men langt flere bastante nei rundt om i kommune-Norge. Tendensen er ikke overraskende – og langt fra det Jan Tore Sanner kunne ønsket seg. «Man vet hva man har, men ikke hva man får», er det letteste å falle ned på for mange når stemmeseddelen legges i urna. Om det er det riktige i det lange løp, er en annen sak. Økonomiske og demografiske utfordringer kommer ofte til kort mot følelser.

29. og 30. mai avholdes det rådgivende folkeavstemninger i Sørreisa, Tranøy, Torsken, Berg, Målselv og Salangen. Lenvik nøyer seg med en opinionsundersøkelse. Uansett hva man måtte mene, er det å håpe at valgdeltakelsen blir god. Om bare et mindretall av de stemmeberettigede møter fram, slik man har sett flere steder, er det et demokratisk tankekors. Reformprosessen er på mange måter blitt lettere kaotisk, og spørsmålet er om velgere og lokalpolitikere egentlig vet nok til å gi klare svar og råd. Er konsekvenser av et ja eller nei kommet tydelig fram når det gjelder oppgavefordeling mellom stat, fylkeskommune og kommune i reformen? Et sterkere apparat i kommunene ser i alle fall ut til å bli påkrevet fremover. Hverken Finnsnes eller nabobyene Tromsø, Harstad og Narvik har sett noe særlig engasjement blant sine innbyggere i forbindelse med spørsmålet om kommunesammenslåing. Byene vil uansett måtte få en hovedrolle som motor i de nye kommunekonstellasjonene som måtte bli resultatet til slutt. Det er i de mindre kommunene rundt byene man føler frykt for å bli «spist opp» og å miste selvråderetten.

En kan trygt slå fast at de rådgivende avstemningene til nå langt ifra har vist noe folkekrav om å bli slått sammen, snarere tvert imot. Innbyggerundersøkelser og folkeavstemninger er imidlertid rådgivende, og derfor bare ett av flere elementer i prosessen fram mot endelig beslutning. Lokalpolitikerne har et ansvar for å gjøre en helhetsvurdering utfra avstemningsresultatene. Deretter skal fylkesmannen gi sin anbefaling, før regjering og til syvende og sist Stortinget sluttfører det hele. Kommune-Norge går en spennende tid i møte.

Minilederen: Plikten kaller!

Næringssjef Bjørn Fredriksen i Lenvik er med i fiskeriministerens nye pliktkommisjon om leverings- og aktivitetsplikt i fiskerinæringen. Han kommer ikke unna!