Det kan virke som det er lite engasjement rundt fylkestingsvalget. Det er kanskje ikke så rart, siden fylkesvalget er samtidig som kommunevalget. Folk engasjerer seg naturligvis mest i hvem som skal styre i kommunene man bor i, og de tjenestene som står oss aller nærmest.

I tillegg har vi hatt tvangssammenslåing av fylket vårt og skal nå oppløses igjen. Jeg kan forstå at det virker forvirrende og som pengesløseri. Det er jeg faktisk enig i, derfor håper jeg det er lenge til noen foreslår å slå sammen fylkene igjen. Det er viktig å stemme ved fylkestingsvalget fordi fylkestinget har ansvar for mange saker som angår oss alle. Fylkeskommunen har flere oppgaver som skal løses, og det er fylkestingspolitikerne som vedtar rammene for arbeidet som gjøres i fylkeskommunen.

Det er fylkeskommunen som har ansvar for de offentlige videregående skolene, for offentlig tannhelsetjeneste og for fylkesveiene for å nevne noe. I tillegg har fylkeskommunen en viktig rolle som samarbeidspartner og tilrettelegger for kommunene. Fylkeskommunen bidrar til at beslutninger fattes nærmere lokalsamfunnene og hverdagen til folk.

Det har noe å si hvem som bestemmer. Også i fylkeskommunen

Fra 1. januar 2024 skal vi gå fra å være Troms og Finnmark til å bli hver våre fylker igjen. Hadde det ikke vært for dagens fylkesting i Troms og Finnmark, så hadde vi ikke kunnet gjenoppstå som Troms. Det virker kanskje ubetydelig for noen, men for mange betyr det masse hva slags fylke man tilhører.

For oss politikere blir jobben både mer oversiktlig og overkommelig når vi igjen kan råde over et fylke i stedet for to. Fylkeskommunen har et stort potensial som muskel for interessene vi har i Troms ovenfor sentrale myndigheter. Du er med på å avgjøre hva slags utvikling vi skal ha i det nye gamle fylket vårt ved å bruke stemmeretten din. Noen parti går til valg på å legge ned fylkeskommunen, og mener at store kommuner kan løse oppgavene som fylket har i dag. Det er jeg uenig i. Det er mange oppgaver som er for store til å kunne løses av enkeltkommuner, for eksempel kollektivtransport og samferdsel. Vi er avhengige av et regionalt nivå for å kunne se større.

Det hjelper lite med et godt busstilbud i Senja kommune hvis ikke bussene koordineres med Målselv, Balsfjord og Tromsø. Det samme gjelder videregående opplæring. Vi trenger et nivå som ser utover hva akkurat vår kommune trenger, men også ser hva fylket og landsdelen har behov for. Det er rett og slett hensiktsmessig å løfte oppgavene opp og koordinere de sammen regionalt. SV mener at økonomien til fylkeskommunen bør styrkes slik at tilbudene blir bedre over hele fylket. Fylkeskommunen bør få gode rammer til å skape samfunn som bygger på lokale og regional kunnskap og fortrinn. Det blir ikke bedre om tvangssammenslår kommuner, eller flytter makta sentralt og sørover. Vi vet best hvor skoen trykker i vår region. Derfor bør vi få flere midler til fylkeskommunen til det beste for Troms i årene fremover. SV er med å styre fylkeskommunen i dag. Vi har blant annet vedtatt gratis skolemat til alle elever på videregående, gratis bind og tamponger ved flere skoler og etablert samisk hus i Tromsø. I tillegg har vi vært med å opprette Kventeateret, digital skolehelsetjeneste, innført lav- og nullutslippskrav i kontrakter på kollektivtransporten og bevilget penger til økt ungdomsmedvirkning.

På toppen av dette har vi vedtatt fylkesveiløftet, som er en etterlengtet satsing på det enorme etterslepet på fylkesveiene i Troms.

Det har noe å si hvem som bestemmer. Også i fylkeskommunen.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her