Sørreisa har fått en ny skole, som nå skal fylles med god kultur for læring og utvikling. Skolen har mange flinke og dedikerte medarbeidere, men skolen er en utfordrende arbeidsplass.

Elevundersøkelsen som gjøres annen hvert år viser at mange elever ikke trives på skolen og noen opplever mobbing.

Definisjonen på mobbing er «gjentatte handlinger med intensjon om å skade andre, og det kan være direkte eller indirekte» (Roland, 1999; Olweus 1992).

Jeg har jobbet mye som veileder for Olweus-programmet i skolen. Programmet er anerkjent og kan vise til gode resultater. Olweus forsket på mobbing over mange år, og han er veldig klar på at den som mobber andre liker den makten det gir.

Mobbing er et politisk tema i den forstand at det må settes av ressurser for å jobbe med dette

Men dessverre sier forskningen også at den som mobber andre kan finnes igjen i kriminalstatistikken. Den som blir utsatt for mobbing kan man finne igjen i psykiatrien. Dette er ikke en fasit, men vi ønsker ikke de to alternativene for våre barn. Så det er innlysende at begge sider trenger støtte og hjelp, men på forskjellig måte. Mobbing er en av utfordringene skolen har, og vi kan bidra til forbedring.

Tone Hausmann Foto: Privat

Det har vært mange innlegg på Facebook om temaet mobbing i det siste. Jeg er enig, vi ønsker ikke mobbing. Men så har jeg også sett mange kommentarer mellom voksne som overrasker meg. Dårlig folkeskikk, sleivspark, noen som ikke tenker seg om. Stiller vi andre krav til de unge enn til oss selv?

Kommentarer kommer også fram i politiske diskusjoner og på politiske innlegg, og de presenteres av politikere. Dette er med på å rive ned respekt for politikere og skremme folk fra å bli politisk aktive. Vi må kunne være uenige, men fortsatt saklige.

Å jobbe mot mobbing må være et systematisk arbeid på skolen. Det kan være lurt å benytte et av mange gode programmer som hjelp. Hele skolen må være involvert, og det inkluderer foreldrene.

Så la oss være voksne og hjelpe lærerne og skolen i å stoppe mobbeadferd. Det gjør vi med å gå foran som gode eksempler og vise respekt for hverandre. Og hvis skolen tar kontakt med deg som forelder og sier at ditt barn er med å mobbe andre, så takk for at du får muligheten og hjelp til å endre den uheldige adferden.

Det er aldri greit å mobbe noen, og de som utsettes for mobbing må ivaretas og støttes slik at de kan føle skolen som en positiv og trygg arena.

Mobbing er et politisk tema i den forstand at det må settes av ressurser for å jobbe med dette. Fagkompetansen er det skolen som har, eventuelt sammen med andre hjelpeinstanser.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her