Utfallet av «skjebnemøtet» om strømforsyningen på Nord-Senja for snart to uker siden, ble dessverre som forventet: Det finnes riktignok klare planer for en stortstilt utbygging, men det er en svært lang vei å gå. Sannsynligvis vil det ta flere år før kablene er på plass, og det stadig voksende næringslivet får den forsyningen de sårt trenger.

Det var reder, lokalpolitiker og næringsaktør Rolf Bjørnar Tøllefsen som først satte ord på situasjonen — først og fremst de høye kostnadene forbundet med å etablere nye og bedre strømlinjer utover øya. Prisanslagene er moderert i forhold til de første skrekkscenarioene, men næringsaktører som utløser behov for ny kapasitet må forberede seg på millionregninger.

Slik er det ikke bare på Senja. Over hele Norge er satsinger skadelidende for måten spleiselaget rundt kraftlinjer er lagt opp. Det er for så vidt fair nok at det må betales anleggsbidrag for utbyggingen — hvis du eller selskapet ditt er den eneste aktøren som trenger strøm til den ytterste nøgne ø. Det er grenser for hva resten av strømbrukerne skal være med å spleise på.

Når det handler om Nord-Senja er vi forsåvidt ikke så redd for at de involverte vil gå stille i dørene

Men når det handler om å bygge bedre kapasitet i strømnettet til etablerte samfunn, som på Nord-Senja, må vi som nasjon greie å organisere oss bedre. Akkurat som at fellesskapet må sørge for at det går en kjørbar vei til bygda, må vi sørge for at de som lever der har strøm nok både til lys i husan og på fabrikken.

Om storsamfunnet ikke gjør det, når vi rett og slett ikke de overordnede målene vi for lengst har satt oss: Det skal bo folk i hele landet — og det vi gjør her i landet skal vi gjøre grønnere. Det er ikke noe å lure på, strøm må man ha. Og det bør skje raskt, ellers er det mange muligheter som går fra oss her nord.

Derfor er det så viktig at strømsaken på Nord-Senja, og selvsagt også andre steder, holdes varm av både næringsaktører og lokalpolitikere.

Når det handler om Nord-Senja er vi forsåvidt ikke så redd for at de involverte vil gå stille i dørene.

Minileder: Støt

Ikke mindre enn 130.000 studenter har søkt om strømstipend, etter at regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet i høst ble enige med SV om å gi studenter økt strømstøtte.

Nå får regjeringen nok et strømsjokk.