Beslutningen om å slå sammen Troms og Finnmark, og la Nordland leve alene, er et politisk misfoster som ikke har livets rett. Nødbrems-partiet Ap vil, med støtte fra Sp, reversere vedtaket hvis de vinner valget. Men ikke med å slå Nord-Norge sammen til èn region, men ved å la alt være ved det gamle. Velkommen til det nordnorske politiske Raillkattli-teateret.

Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen skriver i en kronikk i Nordlys at blant nordlendingene er en samling av de tre fylkene «nærmest som gudsbespottelse å regne.» Heller ikke sammenslåingen av Troms og Finnmark får nordlendingene til å prise Herren. En meningsmåling i samme avis forteller oss at 57,2 prosent vil ha alt som i dag, mens bare 15,5 prosent vil ha èn samlet nordnorsk region, og 16,3 prosent vil slå sammen Troms og Finnmark.

Å følge det politiske spillet rundt regionreformen og hva som skjer med Nord-Norge er nærmest surrealistisk. Arbeiderpartiet initierte historisk sett den store regionreformen like etter årtusenskiftet, med «raske» Roger Ingebrigtsen som frontfigur. Få vekk fylkesgrensene og erstatt dem med større og sterkere regioner, var hans mantra. Et samlet Nord-Norge var en selvfølge.

Så ble reformen lagt på is, før Jan Tore Sanner og dagens regjering satte inn reformgassen. Sanner ville også ha ett Nord-Norge, men har nå «forhandlet» seg fram til en hybrid som er ubegripelig; Troms og Finnmark, med en grense som deler den folkerike Hålogalandsregionen tvert i to på unaturlig vis. Og som lar Nordland leve sitt liv. Først og fremst fordi Tromsø og Bodø ikke er på talefot, og skeptikerne er overbevist om at de aldri ville kranglet seg ferdig om hvor landsdelshovedstaden skal ligge.

Om èn måned vier Stortinget ekteparet Troms og Finnmark. Men skilsmissen er nært forestående. Etter valget kaster Sp-toppen i Troms, Sandra Borch, Aps kommunalpolitiske talskvinne, Helga Pedersen og Ap-leder Jonas Gahr Støre seg over nødbremsen. Alt skal reverseres. Alle som tvangsgiftes skal leve videre som single, enten det handler om Torsken kommune eller fylkene i nord. Tar man en titt på meningsmålingene, er det sikkert et klokt valg av Sp og Ap. Men revers-Ap gjør ikke dette av fornuft, men av taktiske grunner. Partiet går mot sitt nest dårligste valg siden andre verdenskrig, og «må gjøre noe». Det desperate svaret er å kopiere Senterpartiet. Det ektefødte revers-partiet.

Arbeiderpartiet har i maktposisjon alltid trumfet «ansvarlighet». Hvis, eller når, partiet igjen får makt til høsten, bør Ap vise ansvar ved å fullføre regionreformen de selv startet opp, og forene Nord-Norge til èn region. Ap bør vise ansvar og videreføre nordområde-prosjektet partiet igangsatte, ved å peke på en samlet arktisk region som landets viktigste satsingsområde. Makt må overføres fra Oslo til nord, og oppdraget må være å bygge en arktisk region med nye bruer mot Russland, og sjømat som viktigste næring i det videre liv i nord.

Og en ekstra gulrot og inspirasjonskilde for å utvikle samhandling og samarbeid i nord: Få byggingen av Nord-Norgebanen på skinner. Gi full fart på det nordnorske lokomotivet, og få hendene vekk fra nødbremsa.