Giæver og filmmakker Marte Vold inngikk kontrakt med djevelen da de påtok seg oppdraget fra Festspillene i Nord-Norge om å produsere et titall kortfilmer hvert år i ti år.

Første året, i 2002, lagde de 50 kortfilmer på en uke. I fjor lagde de 45 filmer på en uke, og slik skal det fortsette hvert år med fem færre filmer hvert år. Det hele toppes i 2012, da skal de lage en langfilm på en time, i løpet av en uke.

Bruker HT-skuespillere

Av de 67 filmene i programmet til Film fra nord under Tromsø Internasjonale filmfestival i januar, har Ole Giæver ikke mindre enn tre filmer med i konkurranseprogrammet, «Play 2004», «Forspill» og «Testen».

– «Play 2004» består av 40 kortfilmer laget på en uke. Filmene var en time til sammen. «Forspill» er på fem minutter og er en absurd, komisk ting med HT-skuespillerne Guri Johnson og Ketil Høegh i hovedrollene. «Testen» ble laget uten manus. HT-skuespillerne Marte Magnusdotter Solem og Joachim Rafaelsen fikk vite hva som hadde skjedd forut for den filmen de skulle delta i, deretter skulle de improvisere fram handlingen uten manus, mens jeg løp rundt med kameraet, sier Ole Giæver.

Spillefilm målet

Det er fjerde året på rad han er representert i kortfilmprogrammet til filmfestivalen i Tromsø. For tiden går han tredje året på kunstakademiet i Stockholm.

Kortfilmstuntene til Festspillene i Nord-Norge foregår uten manus.

– Alt blir tatt på sparket, uten manus. Vi improviserer det meste. Filmene er innen alle typer sjangrer. Vi arbeider på spreng for å bli ferdige, og det blir mye rart ut av det. Noe funker ikke, mens noe er helt utmerket.

Målet for tromsøgutten Ole Giæver er å kunne lage en spillefilm med et budsjett på 10-15 millioner kroner. I fem år har han hatt ideen til å lage spillefilm, men først må han bli fornøyd med synopsisen.

– Jeg trenger et fem siders synopsis som grunnlag for å søke om manusstøtte, og det må være bra. Arbeidstittel er «Lofoten», en roadmovie på tråsykkel. Det optimale hadde vært 10-15 millioner kroner til å lage filmen.

SPRUDLER AV FILMIDEER: Ole Giæver har hodet fullt av filmideer. I løpet av en ti års periode skal ideene omsettes til nærmere 300 filmer. Foto: Lars Åke Andersen