RUNDHAUG: – Jeg tror dette blir en årvis festival med muligheter til å vokse seg stor. Vi er i en læreperiode og er igang med å gå opp veien videre, sier hotelldirektør Reidun Traasdahl Nilsen.

Det var 20 som deltok i konkurransen om å bli årets laksedronning eller -konge, noen var veldig lokale.

På hjemmebane

– Hvor er du fra?

– Jeg bor der, i det blå huset, svarer Tobias Rubbås (10) og peker over elva.

Rubbås hadde deltatt i Villfisken fra klokka seks til 12, men uten napp og livstegn valgte han å bare stå øvelseskaste med fluestanga.

Han har drevet med fluefiske i tre år og fisker hver dag i sommerferien, så fremst han er hjemme. Han forteller at det ikke er spesielt vanskelig.

– Det er bare å lære av de som kan og øve til jeg kan det, forklarer 10-åringen.

Rekorden til Rubbås er en laks på seks kilo, men han er ikke så glad i å fiske laks. Det er ørret og harr som er målet, og de biter ganske ofte.

Tar store

– De små er ivrige og tar, og noen ganger de store. Jeg slipper ut de små, men tar de som er over kiloen, forteller han ivrig.

Og spenningen er alltid tilstede.

– Jeg vet jo aldri hva jeg får.

Et annet sted langs Målselva står et par og fisker, tilfeldigvis foreldrene til Tobias Rubbås. Jeanett Myklevold Rubbås synes det er artig og fiske og sammen med ektemann Rino Rubbås velger de å være med i Villfisken.

– Dette er kjempebra og det er på tide at det skjer noe nytt i bygda. Det er et stort fiskemiljø her og det er bare artig at det kommer andre hit og fisker og får se den flotte bygda vår, sier Jeanett Rubbås.

Fantastisk ressurs

Dårlig fiske legger ikke demper på innsatsen og gleden ved å fiske.

– Det er bare artig å være ute og fiske og vi graver oss ikke ned hvis vi ikke får laks, det er gøy uansett.

Organisasjonen Norske Lakseelver skryter av Målselv.

– Den er en av de gode elvene. Tross negativ utvikling har Målselva hvedet seg bra og det er viktig å ha en festival som kan vise fram ei elv som går så bra. Folk må bli bevisst på hvor fantastisk denne ressursen er, sier prosjektmedarbeider Ayna Heilong som er ansbarlig for Villaksens dag som har 12 elver som deltakere i år.

(Folkebladet.no)

Støtter: Reidun Traasdahl Nilsen, Kjell-Åge Fossland, Målselvvassdraget, Einar Fossbakk, G-Sport og Ayna Heilong. Foto: Rune Ottarsen
Fiskelykke: Rino og Jeanett Rubbås liker seg i Målselva med fiskestang og støtter opp om festivalen Villfisken. Foto: Rune Ottarsen