FINNSNES: Tidligere kirkeverge i Lenvik, Ivar Bjørkås, bor i likhet med den nye kirkevergen i Sørreisa.

– Jeg ringte ham og spurte hva jobben gikk ut på. I likhet med meg var han lærer og hadde samme bakgrunn før han ble kirkeverge. Ivar la ikke skjul på at jobben både var utfordrende og krevende, med mange ulike oppgaver, forteller Eli Blomseth Helgesen. Hun jobber for tiden halv stilling som kirkeverge i påvente av at oppsigelsestiden ved hennes tidligere arbeidsplass er utløpt.

Eli Blomseth Helgesen er 58 år og født i Lillehammer, men har vokst opp både i Sør-Norge og i Nord-Norge.

– Jeg pleier å si at jeg er fra hele landet. Far min var offiser i Forsvaret, så mine barnsko trådte jeg på Haslemoen utenfor Elverum og på Setermoen i Målselv i Troms. Oppveksten på Setermoen gjorde at jeg ble veldig glad i Nord-Norge, forklarer Blomseth Helgesen.

Derfor søkte hun seg nordover igjen så snart hun var ferdig med sin lærerutdanning ved Hamar Lærerhøgskole.

Lærerstillinger

– Min første jobb i Nord-Norge og Lenvik var en lærerstillingen ved Kårvik skole, der jeg jobbet fra 1980 og fram til 1986. Deretter jobbet jeg noen år ved Gottesjord skole i Sørreisa.

I Sine to siste år ved Gottesjord skole var hun fungerende rektor.

– Rektoren var ute i permisjon i to år. Å fungere som rektor var lærerikt, en slik stilling innebærer noe av det samme som en kirkeverge. I begge disse stillingen jobber man jo tett mot de bevilgende komunnale myndigheter, forklarer Eli Blomseth Helgesen.

Etter dette jobbet hun en periode ved Fagerlidal skole i Målselv, før hun gikk over til Bardufoss ungdomsskole. Hun jobbet fortsatt ved denne skolen da hun bestemte seg for å søke på den ledige stillingen som kirkeverge i Lenvik.

Administrasjon

Eli Blomseth Helgesen er ikke helt ukjent med administrative oppgaver. Hun har blant annet vært leder for Sørreisa O-lag og Troms Orienteringskrets. Nå leder hun Den norske barentskomiteen for orientering.

– Dette sammen med to år som vikarierende rektor har gitt meg litt erfaring med adminstrasjon. Dette var nok en av grunnene til at Ivar Bjørkås mente at jeg kunne fikse jobben som kirkeverge, og oppfordret meg til å ta stillingen.

I tillegg innhentet hun mye informasjon om hva stillingen innebærer fra menighetsrådsleder Aslaug Bønå, som fungerte som kirkeverge i den perioden stillingen var ubesatt.

Den nye kirkevergen er en særdeles aktiv dame på mange områder. Blant annet er hun mangeårig medlem i Sørreisa Musikkforening, der hun trakterer instrumentet altsaksofon.

Idrett og natur

Eli Blomseth Helgesen har også i en årrekke drevet med idretten orientering, der hun fortsatt er aktiv.

– Det har blant annet ført til at jeg er blitt kjent med mange mennesker rundt omkring. Også i Lenvik. Orientering er en flott sport, og også en fin måte å oppleve naturen – som jeg er veldig glad i – på.

TV har den nye kirkevergen liten tid til å se på. Når hun ikke spiller i korps eller løper rundt i skogen foretrekker hun en god bok eller håndarbeid. Hun er gift og har tre barn som alle nå er voksne og har fløyet ut av redet.

– Min mann jobber med å lage digitale kart, så jeg har fått prøvd meg en del på teknisk tegning av kart. Det kommer også godt med nå når vi skal opprette digitale kirkegårdskart, påpeker kirkevergen.

– Det har vært litt gjennomtrekk i stillingen som kirkeverge i Lenvik. Har du gjort deg noen tanker om det?

– Egentlig ikke. Men mine tanker om det er vel at det kanskje kommer av at denne stillingen er utfordrende med mange forskjellige arbeidsoppgaver. Selv har jeg ennå mye å sette meg inn i, men jeg gleder meg til å ta fatt for fullt når jeg går inn en full stilling i slutten av september.

Som kirkeverge har Eli Blomseth Helgesen også blant annet ansvaret for kirkebygninger og kirkegårder.

– Jeg ser fram til å møte alle de engasjerte og aktive kirkegårdsforeningene vi har i Lenvik, som står på for at kirkegårdene skal være penest mulig. Det er også noe jeg selv er veldig opptatt av. Kirkegårdene skal være steder som alle – uavhengig om de er aktive kirkegjengere eller ikke – skal kunne komme til og føle like stor grad av tilhørighet til.

Kirkevergen er også opptatt av kirkebyggene.

– Jeg har ikke fått sett alle kirkene i Lenvik ennå, og gleder meg spesielt til å besøkeRossfjord kirke, som skal være den eldste i Lenvik kommune. Kirkebyggene er også historiske kulturskatter og minnesmerker som vi plikter å vedlikeholde og ta vare på på en best mulig måte. Dette er prektige bygg som vi skal kunne være stolte av og glede oss over å kunne besøke.

Kirkevergen har også gjort seg noen tanker om modellen av det gamle kirkestedet i Lenvika, som Kjell Nergård i sin tid bygget bare for å ha et tredimensjonalt objekt for et av sine malerier.

– Jeg vil jobbe for at denne flotte modellen skal settes i stand og plasseres på et egnet og godt sted. Historien til det gamle kirkestedet er både interessant og viktig å ta vare, og tilfører også Lenvik en ekstra identitet.

Spennende menighet

Selv om den nye kirkevergen ikke har jobbet i Lenvik menighet før har hun fått med seg at det skjer mye der.

–Lenvik menighet har mye å være stolt av, det er en særdeles aktiv menighet som har tilbud og aktiviteter for mennesker i alle aldre. De ansatte er engasjerte mennesker som jobber mye utover vanlig arbeidstid. Spesielt vil jeg nevne menighetsrådsleder Aslaug Bønå, som har påtatt seg mange av oppgavene til kirkevergen, og som hjelper meg med råd og vink i min nye jobb. Hun er et veldig varmt og engasjert menneske.

– Hva med jobben som kirkeverge, er den en ni til fire- jobb?

– I utgangspunktet er den det, det meste av det administrative skjer i vanlig arbeidstid. Men jeg vil også gjerne få med meg noe av det som skjer på kveldstid av ulike aktivteter og arrangementer, og det er jo ganske mye.

– Du har tydeligvis fulgt denne menigheten en stund. Er du selv en kristen?

– Ja, jeg vil beskrive meg selv som det. Den norske kirke står for mange gode verdier som det er viktig å ta vare på nå som vi er blitt et flerkulturelt samfunn.