FINNSNES: Odd Richard bor i Vangsvik, men er opprinnelig fra Stokmarknes.

– Det er jo litt spesielt, jeg er oppvokst i Richard Withs Gate i Stokmarknes, så man kan vel si at jeg har en litt spesiell tilknytning til dette hurtigruteskipet, sier han, uten å nevne etternavnet sitt.

Odd Richard jobber til daglig som ingeniør i Tranøy kommune. Som hobby bygger han både radiostyrte båter og fly.

«Richard With» tok det meg bortimot tre år å gjøre ferdig selv om det er et byggesett. Det er utrolig mange detaljer på et slikt skip.

Pirkearbeid

– Er det vanskelig å bygge modellbåter som dette?

– Det er mye pirkearbeid, og kan være en tålmodighetsprøve for mennesker som har lyst til å bli ferdig med noe snarest mulig. Hvis man gjør noe feil må man i verste fall bryte opp ting og sette dem sammen på nytt. Det er nok ingen vei utenom hvis man vil ha ting akkurat slik som de skal være.

Odd Richard har hatt modellbyggingen som hobby i mange år.

– Det er en hobby som jeg kan anbefale til alle. Det er både morsomt, interessant og lærerikt. Man oppdager først alle detaljene på et skip som dette når man bygger en modell av det. I tillegg har man jo det elektriske systemet med fremdrift, lys og lyd. Man må kunne koble noen ledninger, for å si det slik.

– Denne båten har altså lys og motorlyd?

– Ja, og også skipsfløyte. Det må man ha når man skal legge til kai.

Modellen av «Richard With» har naturligvis også sidepropeller som brukes når hun legger til kai. Dette får vi demonstrert ved et flytende kaianlegg Odd Richard har laget.

Facebookgruppe

Richard er medlem i Facebookgruppa Finnsnes RC Maritim, som møtes hver onsdag til treff ved Finnsnesvannet.

– Det er først når høstmørket kommer at lysene vi har i båtene våre kommer til sin rett. I dagslys er det ingen vits å sette lysene på, de vises de ikke. På et stort skip som «Richar d With» er det jo ekstra mange vinduer eller koøyer som skal lyses opp. Men så er det da også litt av skue.

Richard er allerede i gang med en nytt byggeprosjekt.

– Jeg er begynt på et byggesett av «Skomvær II», redningsskøyta som Erik Bye i sin tok initiativet til å få bygget. Så man har noe å henge fingrene i, slutter modellbåtbyggeren.

MODELLER: To andre modeller som også er bygget av Odd Richard.