RØDSAND: Den kommunale veien fra fylkesveien og ned til Rødsand er omsider under utbedring og det er mottatt med stor glede av folk i området. For en besøkende medførte det en noe ubehagelig kjøretur, spesielt med passering av steder hvor man har bytta ut rør under vegen.

– Det ser ikke ut til at den dårlige veien har lagt noen demper på frammøtet hos oss. Vi hadde godt oppmøte til de vi hadde på fredagen og det samme har vi hatt i dag på lørdagen, forteller ildsjel og mangeårig leder, Rita Pedersen.

– Vi gikk til og med fri for reker på kaia i går og det har vi ikke opplevd før, legger hun smilende til.

Nede ved kaia var en av Redningsselskapets Eliasbåter i full sving. Det var lang kø av barn som gjerne ville ta en tur etter de hadde fått redningsvester på. Enkelte syntes kanskje turen ble heller kort.

Samuel Andreassen (9) var på en slik tur sammen med lillebroren Likas (5).

– Det var en fin tur, men den var noe kort og det var litt tregt av vi ikke fikk styre, mente han.

Festivalområde

Årets festivalområde var ved bygdehuset og der var det en del salgsboder med forskjellige vareslag.

Ann Karin Aronsen og datter Cecilie fra Stonglandseidet kunne by på hjemmelaga velsmakene rabarbrasaft og kaker, i tillegg til en del andre ting.

– Jeg lager rabarbrasaft i første omgang, for en eldre dame lærte meg en gang at man ikke skulle lage rabarbrasyltetøy av de første rabarbraene, for det ville mugne, kunne Ann Karin Aronsen betro Folkebladet.

Tredreier Rasmus L. Steinfinnstad fra Bardu var på plass som vanlig med sine mange selvlagde treprodukter. Han hadde lagt inn et opplegg med å lære de unge teknikken med å dreie og når de var ferdig med produktet, fikk de det med seg.

- Det var veldig spennende og det ble ei fin skål, kunne 11 år gamle Hannah Christensen fortelle.

Kato Løvstad med sin bedre halvdel Borgny Henriksen var selvsagt på plass. I tillegg til en av sine bøker, solgte Løvstad egenprodusert tørrfisk. Hun solgte engenproduserte matter.

– Denne fiske har jeg fiska selv, så har jeg bløgga den og tørka den. Det er bare en hobby, men jeg gleder meg over at jeg får gode tilbakemeldinger. En av kjøperne, Oddmar Olsen roste tørrfisken og mente at den var noe av det bedre han hadde spist.

”Kor Flott” fra Rossfjord stilte opp med hjemmelaga mat, gomme, bakervarer, strikketøy, honning, grønnsaker og en masse annet, under reklameplakaten: Kor flott med Kortreist mat! Salget gikk meget bra, kanskje takket være den fengende plakaten.

Synnøve Olsen fra Sør-Tranøy husflidslag stilte med en rekke strikkeprodukter, også deres meget populære grålester.

– Vi har jo vårt eget utsalg med kafé på Stonglandet, som er åpent hver lørdag unntatt når det er noen ”dagar” i området. Da stille vi der, og en ting er sikkert vi må ha med, nemlig grålestene. De spør alle etter, de er utrolig populære, kan hun fortelle.

Veronika Pettersen bruker mesteparten av sommeren til å gå i fjæra og samle rekved, som hun så maler og lager pyntesting av. Årets tankevekker var en boks med på påskriften: ”Om du er kommet hit for å omgås oss, så legg mobilen her”. Det er nok en boks som det burde finnes flere av rundt omkring.

- Rødsand er hjemplassen min og dette er den eneste messa jeg stille opp på, kunne hun fortelle.

Fiskesuppe

Arrangementskomiteen hadde også servering av forskjellig slag. Man kunneblant annet få kjøpe en utrolig deilig fiskesuppe.

- Jeg pleier å være her hvert år og jeg synes de er utrolig flinke. Denne fiskesuppa er noe av det beste jeg har spist. Den kan jeg anbefale til alle, ment Hedvig Rochmann.

Årets mesterskap i skotthellekasting var opprinnelig annonsert som et Senjamesterskap. Men siden det ikke kastes skotthelle noen andre steder, så oppgraderte man det like godt til et verdensmesterskap.

Etter en omfattende konkurranse, som så gikk til semifinale og så finale, gikk Marie Øvrum av med seieren i kvinneklassen og Steinar Lien i herreklassen. Lien vant i fjor også og Øvrum for tre år side. De er faktisk fra Oslo begge to.

- Jeg er selvsagt her på grunn av skotthellemesterskapet. Ja og så kommer det litt familiebesøk i tillegg da, sier en smilende kvinnelig verdensmester i skotthellekasting, Marie Øvrum.

Vinnerne: Vinnerne av årets verdensmesterskap i skotthellekasting, Marie Øvrum og Steinar Lien, med dattera Johanne. Foto: Birger Caspersen
Mobiltelefonboks: Veronika Pettersen med en boks mange burde vurdere å anskaffe. Foto: Birger Caspersen
Folk: Det var en god del som hadde funnet vegen til Rødsanddagan. Foto: Birger Caspersen