FINNSNES: For alle oss som ikke har lest bøkene til Astrid Lindgren er Pippi Langstrømpe barneskuespilleren Inger Nilsson, det var nemlig i hennes skikkelsen at den spretne jentungen dukket opp i TV-ruta på slutten av 60-tallet.Bøkene og TV-seriene om Pippi Langstrømpe gjorde henne raskt til alle unge pikers store idol. Den unge jenta som flyttet alene (bortsett fra en hest og en ape) inn i Villa Villekulla var både sterk og rik og veldig selvstendig. Voksenpersoner som prøvde å ta henne i lære fikk så hatten passet, enten det var politiet eller representanter for barnevernet. Den samme var tilfelle med tyver som prøvde å stjele kofferten med gullpengene hennes. Men til tross for rikdom og pågangsmot er Pippi også en litt tragisk figur, som savner en far som alltid befinner seg på de sju hav og en mor som er i himmelen.

Fødselsdag

13. september 1945 er satt som offisiell bursdagdato for Pippi Langstrømpe, da det var på denne dagen at Astrid Lindgren vant en barnebokkonkurranse med et manuskript om sin nye karakter. Manuskriptet ble utgitt i bokform i slutten av november samme år. Det skulle bli den første av mange om den lille datteren til en sjørøverkaptein, som etterhvert er oversatt til 57 ulike språk. På 40-tallet kunne bøkene om Pippi oppleves som kontroversielle , da de skildrer en liten rødflettet jente uten oppdragelse som taler voksensamfunnet rett i mot.

13. september 2005 – da karakteren til Astrid Lindgren var 60 år – gikk ikke upåaktet hen. Da gikk en parade der omlag 3.000 mennesker deltok gjennom Stockholms gater. Det er varslet store markeringer både i Sverige og Norge i forbindelse med  70-årsjubileet for karakteren.

Språkproblemer

Nylig raste en debatt om språkbruken i bøkene om pippi både i aviser og på sosiale medier. Mange reagerte kraftig på at ord som «negerkonge» skulle lukes ut i de nye utgavene av bøkene om Pippi. Målsetningen var det initiativtakerne kalte å fjerne «Pippi-rasime» fra bøkene og dramatiseringene for fjernsyn. Her hjemme har noen av våre profilerte forfattere betegnet «rensingen» av Pippi-historiene som tullete  og et inngrep i Astrid Lindgrens kulturarv, og pekt på at dette ble skrevet i en helt annen tid.