FINNSNES: Truls Nilsen har tidligere reist rundt på skoler med et lignende opplegg.

– Da skjedde det i regi av Den Kulturelle Skolesekken, noe som koster penger. Her hos oss – det vil si i lokalene til Lenvik bibliotek – kjører vi imidlertid dette opplegget helt gratis torsdag 4. juni, forteller museumspedagogen i Midt-Troms Museum.

Denne historietimen tilbys som en følge av at Kulturhuset på Finnsnes har fått Lenvik bibliotek og Midt-Troms Museum med på laget i avviklingen av Barnas Verdensdager på Finnsnes i perioden 4. til og med 6. juni i år.

– Fra vår side er dette noe vi kan tenke oss til å gjøre også i framtiden, sier Nilsen.

Effekter

– Hvem er målgruppa for dette tilbudet?

– Barneskoleelever, barnehageunger er nok for små til å ha utbytte av et slikt opplegg. Vi skal jo ha en liten historietime, men jeg skal gjør mitt for at den blir litt annerledes enn de man har på skolene.

Til dette har Truls Nilsen blant annet en kasse full med effekter som han skal bruke. Blant annet en gammel hatt, møtelederklubbe og en glasskavle.

– Jeg skal jo blant annet fortelle om det som skjer på Stortinget og i Lofotfisket, da passer både klubba og glasskavlen inn. Hatter er jo også noe som hører fortiden til, forklarer museumspedagogen.

Film

«Historietimen» er lagt til formiddagstid, mens filmen «Rorbuas Metamorfose» vises på tidlig ettermiddagstid.

– Det er en film der blant annet fire menn viser rundt i et gammelt naust og forteller om tingene som er der og hva de ble brukt til. Dette er jo ting som vil vekke minner for mange, men som mange av dagens barn neppe har sett før.

– Du fokuserer en del på kystkultur.

– Ja, det er jo naturlig siden vi har levd og fortsatt lever i et område der kystkulturen er levende. Ting gjøres riktignok ikke som før i tiden, men vi har forsatt lokalsamfunn der fiskeriene er den viktigste og største næringen i bygda, påpeker museumspedagogen.

– Er det bevertning?

– Ja, rett over gangen tilbyr Kafé Okazo – for alle som vil benytte seg av det – det de kaller en barnevennlig meny under Barnas Verdensdager.