FINNSNES: Hvis man regner med alle ungdomsarrangørene var det i alt 520 unge aktører i sving under fylkesmønstringen som nettopp er over.

– 400 av disse var norske ungdommer fra de ulike kommunene som deltok i fylkesmønstringen på vanlig måte. I tillegg hadde vi 70 utenlandske gjestedeltakere og 50 ungdomsarrangører. Tar vi med alle disse, som jeg synes vi bør gjøre, er dette den største mønstringen vi har hatt hittil, sier daglig leder Odd-Halvdan Jakobsen i UKM Arctic.

Utfordringer

– Er taket nå nådd når det gjelder størrelsen på fylkesmønstringen?

– Ikke nødvendigvis, men skal fylkesmønstringen utvikles videre har vi noen store utfordringer. Den første utfordringen er kappasiteten på overnatting, der taket nå er nådd. Men jeg tror ikke man bygger et nytt hotell på Finnses bare for å ta imot UKM-deltakere, spøker Jakobsen.

OVERSTÅTT Daglig leder Odd-Halvdan Jakobsen foran kunstverket som er et resultat at et norsk-russisk samarbeid, og som skulle være en ekstra kunstbonus for alle som besøkte Kulturhuset på Finnsnes under fylkesmønstringen.

Den andre utfordringen er scenekapasiteten.

– Det er nå så mange deltakere – og gledelig nok så mange mennesker som kommer til Finnsnes for å følge mønstringen– at også taket her er nådd både på sceneplass og plass i salen, påpeker Jakobsen.

Men det finnes løsninger på begge problemene.

– Når det gjelder overnatting så kan løsningen være å gjøre det samme som man gjør i Nordlysfestivalen ved å leie inn ledige hurtigruteskip til dette. På scenesiden kan man leie Finnsneshallen til en ekstra scene. Men det kommer til å bli veldig dyrt hvis vi skal ha en scenerigg med samme standard som i Kulturhuset. Og det må vi. Vi vil ikke henvise noen av deltakerne til en form for B-scene, understreker Jakobsen.

Økende interesse

Under årets fylkesmønstring var alle forestillingene fullsatt, der en stor del av tilskuerne måtte betale inngangsbillett.

MALERISK Et annet russisk danseinnslag under samme forestilling.

– Interessen for fylkesmønstringen er økende, og vi får stadig flere tilreisende. Og det er jo gledelig, og det er akkurat det vi vil.

For å kunne ta imot flere deltakere og publikummere har Odd-Halvdan Jakobsen det han kaller en plan A.

– Det som er mest nærliggende er å legge flere forestillinger til søndagen under fylkesmønstringen. Da får vi spredt det litt og tar av det verste trøkket på hver enkelt forestilling. Men dette er noe vi må se nøye på hvordan vi kan løse på best mulig måte.