FINNSNES: Fargerik Kafé er noe som arrangeres en gang i måneden i lokalene til frivilligsentralen på Finnsnes, der mat, kulturuttrykk og dialog mellom mennesker med ulik bakrunn står i sentrum.

- Denne gangen må vi nesten kalle arrangementet vårt for en bosnisk-serbisk-aften, fordi det vil bli servert mat og kulturinnslag fra disse landene. Dessuten vil vi få en dialog mellom en person fra Serbia og en fra Bosnia. To ulike grupperinger som har gjennomgått bitter konflikt og strid, men som altså samarbeider og er gode venner her hos oss, forklarer daglig leder Tommy Myklebust ved Frivilligsentralen i Lenvik.

Samtalepartnere

Det er Jasmin Agovic-Nordaas fra Bosnia og Aleksandar Stefanovic fra Serbia som skal dele noen av sine opplevelser og tanker med publikum.

– Jasmin har selv erfaring fra fronten i denne blodige og kompliserte konflikten, som nok de fleste kjenner godt fra media. Sårene – både de fysiske og psykiske – er nok fortsatt noe som mange i det tidligere Jugoslavia sliter med. Da er det godt at disse menneskene kan leve i fred og fordragelig her til lands, påpeker Myklebust.

– Du nevnte noen kulturinnslag?

– Ja, men disse er det våre folk fra Bosnia og Serbia og komiteen vår som styrer med. At det vil være kulturinnslag, men akkurat hva de går ut på er jeg ikke oppdatert på.

Disker opp

Aleksandar Stefanovic skal i tillegg til å snakke om dagens tema også diske opp med tradisjonsmat fra Serbia.

– Det vi kommer til å servere er matretter som er veldig vanlig fra der jeg kommer fra. Noe av det er sikkert servert før på frivilligsentralen, sier Stefanovic.

Han er glad for at han og Nordaas går så godt overens.

– Jasmin er muslim mens jeg er ortodoks, men det hindrer absolutt ikke at vi kan være gode venner. Noe vi også er.

Tommy Myklesbust oppfordrer flest mulig til å ta turene til frivilligsentralen i dag.

– Vi har et miljø her som de aller fleste – både store og små – finner seg til rette i. Det at vi i tillegg til kultur og mat også setter fokus og debatt på aktuelle problemstillinger i tiden tror jeg at flere enn jeg mener et viktig.

Venstrepolitiker Jasmin Agovic-Nordaas. Foto: Preben Olsen