FINNSNES: Fylkesmønstringen i UKM for Troms ble først lagt til Tromsø.

– Der tok det aldri helt av. På den tiden var arbeidet med UKM mer prosjektorientert, og man klarte ikke få så mange av kommunene i fylket til å delta. Det var ikke før fylkesmønstringen ble flyttet til Finnsnes i 1997 at ting begynte å skje, forteller daglig leder i UKM Arctic, Odd-Halvdan Jakobsen.

– Hva skyldes det?

– Flere ting, men hovedsaklig at det fra fylkeskommunen ble uttrykt et ønske om at man skulle styrke satsingen på UKM i fylket. Min jobb dreide seg derfor også mye om å få flere kommuner til å delta i UKM.

Jubilant

Ungdommens Kulturmønstring på landsbasis er i år 30 år. Fra UKM Norge sentralt ønsker man en bredest mulig markering av dette over hele landet.

– Fra vår side legges denne markeringen til fylkesmønstringen og den internasjonale talentfestivalen. 30-års jubileet vil være en råd tråd både i fylkesmønstringen og den internasjonale festivalen. Jeg kan også love at UKM og jubileet vil komme til å synes godt i bybildet. Vi har lagt opp til en rekke på byen-konserter, sier Jakobsen.

Den internasjonale biten har i år flere land med enn noensinne før.

Internasjonalt

– Denne gangen vil vi få delegasjoner fra Russland, Finland, Sverige og Skottland. Disse vil delta i forestillinger som det er god grunn til å glede seg til. Når også talenter fra Troms og Svalbard vil være med betyr det at vi får forestillinger der i alt fem forskjellige land bidrar med sine kulturuttrykk.

– Hvordan vil selve 30-års jubileet bli markert opp i alt dette?

– På ulike måter, der noe av dette fortsatt er på planleggingsstadiet. Men jeg kan love at vi legger opp til en ganske storstilt markering som det vil bli vanskelig å unngå å legge merke til. Ikke minst det at det er ungdommene selv som gjør alt både på og utenfor scenen denne gangen. Hos oss har vi håndplukket 30 unge arrangører fra ulike kommuner som har utmerket seg i jobben de gjør med UKM.

SKOTTLAND: I den skotske delegasjonen er blant annet fiolinisten Katie Macfarlane og gitaristen Lauren Elizabeth Byrne. Foto: Iain Ferguson
JUBILANT: Odd-Halvdan Jakobsen har selv jobbet med UKM siden 1997 da fylkesmønstringen ble lagt til Finnsnes. Foto: Reidar Ingebrigtsen