SKROLSVIK: Her vil naturlig nok kystlivet være tema — Skrolsvik har vært et aktivt fiskevær, blant annet på grunn av det rike kveitefisket i Andfjorden, påpeker Truls Nilsen, museumspedagog i Midt-Troms museum.

– En av grunnene til at vi vil gjennomføre dette arrangementet, er at museet planlegger utstillingen Fred-Krig-Fred, som skal åpne i andre etasje på Kveitmuseet. Utstillingen forteller bygdas historie under andre verdenskrig, blant annet med oppbyggingen av fortet og russefangene i Skrolsvik.

– Denne kvelden vil det bli fortalt historier med kystlivets harde, men givende liv. Alle er velkomne på Kveitmuseet fredag for å fortelle sin historie, sier Nilsen.

Handelssted

På vegne av museet vil han også informere om museets prosjekter som gjøres i Tranøy.

– Gunnar Torgersen skal fortelle om Skrolsvik handelssted, om historien og utviklingen på stedet, og Gunn-Mari Bergan skal fortelle to lokale historier fra kystlivet på Sør-Senja. Den ene historien er basert på et intervju av den lokale Skrolsvik-fiskeren Evald Johansen om hans far og kveitefisket.

– Den andre historien er basert på livet på Hallvarsøya. Gunn-Mari har ved en rekke anledninger fortalt historier, og er en glimrende forteller, sier Nilsen.

Ypperlig form

Selv skal han fortelle historien ”Minner fra et langt liv”, skrevet av Leikny Stokmo, som var født og oppvokst i Senjehesten ved Skrolsvik. Historien ble funnet etter hennes død og publisert i Årbok for Senja i 1996. Beretningen dokumenterer mye av det harde gårdslivet ved marginale forhold.

Åtte barn

– Leikny var storesøster til min oldemor, så jeg synes personlig det er veldig interessant å lese hvordan deres liv var. De var åtte barn som vokste opp under fattigslige forhold på en gård i Senjehesten ved Skrolsvik. Faren var fisker, moren hjemmeværende. Leikny forteller om mange av de ulike sidene ved gårdslivet i Senjehesten, sier Nilsen.

– En slik fortellerkveld er en ypperlig form for formidling samt en måte å bevare de lokale historiene på. Det har med vår identitet å gjøre — hvem vi er og hvor vi kommer fra. Skrolsvik Handelssted er et av få bevarte handelssted som står i sin form som det. Det danner en veldig fin ramme.

Åge Tobiassen og Erling Stangnes vil underholde i løpet av kvelden med musikk, og det blir salg av kaffe, kaker og vafler.

museumspedagog: Truls Nilsen. Foto: Arne Ivar Hanssen Foto: Arne Ivar Hanssen