FINNSNES: Tidligere i år ble det klart at Dagfinn Stenvold tok over som leder i Lenvik Historielag etter Torbjørn Konradsen. Nå har også mangeårig redaktør for «Årbok for Lenvik», Kjell Nergård, kastet kortene. I hans sted er Jann-Oskar Granheim kommet inn.

– Jann-Oskar Granheim gikk inn som redaktør for årboka i 2008 på grunn av sykdom. Han er en solid fagmann på dette området, og vi har bare hatt svært gode erfaringer med ham. Det var derfor naturlig å henvende seg til ham på nytt da Kjell Nergård sa fra seg denne oppgaven, forklarer mangeårig medlem og sekretær i årbokstyret, Edmund Elvebakk.

Nestleder

Ole Henriksen er valgt inn som ny nestleder. Han er også ny som medlem i historielaget.

– Selv om jeg ikke ble medlem før nå har jeg alle årbøkene som er gitt ut, og jeg betrakter meg selv som en person som er ganske historieinteressert, sier den nye nestlederen til Folkebladet?

– Hva gjør en nestleder i Lenvik Historielag?

– Denne oppgaven har vel nærmest vært det jeg vil kalle en fredet arbeidsplass. Men historielaget har nå fått en leder som er flink til å delegere oppgavene. Det er noe jeg har sans for. Jeg har alltid ment at hvis man er flere til å dra lasset går det både lettere og bedre.

Sjefen

Edmund Elvebakk har vært medlem og senere styremedlem og sekretær i Lenvik Historielag siden det ble stiftet. Hva synes han om den nye lederen?

– Dagfinn Stenvold er nok den mest effektive lederen i historielaget som vi har hatt hittil. Han er som nestlederen påpeker svært flink til å delegere oppgaver. Han får ting gjort, og sørger for at vi har det som skal til for å gjøre det, svarer sekretæren.

Prosjekter

Dagfinn Stenvold frykter ikke for at historielaget skal bli arbeidsledig.

– Vi har nå to viktige prosjekter på gang. For det første å få stien som går fra Russevåg til Klauva merket og i god stand. Men det er også ganske mye som må gjøres på selve handelsstedet. Det er i ferd med å gro ned, og vår oppgave er å bringe det tilbake i en tilstand som gjør at det både blir mer tilgjengelig og attraktivt for interesserte å besøke.

Det andre prosjektet går på det gamle kirkestedet i Lenvika.

Hastesaker

Både lederen, nestlederen og sekretæren er enig om at årboka historielaget gir ut er den viktigste oppgaven de har å ivareta.

– Å dokumentere lokalhistorien i Lenvik er et arbeid som hele tiden er preget av tidspress. Kildene til historien som går noe tilbake i tid går jo bort på grunn av høy alder. Vår oppgave er å dokumentere det vi kan før det er for sent. Dette er et arbeid som mange kan hjelpe oss med, mener historielagslederen.

Årboka

Onsdag denne uka kom «Årbok for Lenvik 2014» tilbake fra trykkeriet.

– Vi er veldig tidlig ute med den i år, sikkert tre uker tidligere enn i fjor. Den vil bli lagt ut for salg på de vanlige stedene, blant annet begge bokhandlerne på Finnsnes, opplyser Edmund Elvebakk.

– Og på Domus.

– Ja, det er blitt en tradisjon av vi i historielaget sitter og selger årboka der. Jeg tro faktisk at det også er blitt en tradisjon for de som holder på med julehandelen at vi sitter der. Noe de forventer å se hvert år på denne tiden.

Les stor reportasje om historielaget i Folkebladet lørdag - eAvis her fra ca. kl. 02

REDAKTØR: Jann-oskar Granheim er den nye redaktøren for årboka. Foto: Birger Caspersen
salgsted: Daglig leder Ingrid Fauske ved Vivo Bokhandel på Finnsnes tar en titt på den nye årboka som Dagfinn Elvebakk (tv) har levert. – Årboka er en viktig del av lokallitteraturen vi selger ved vår bokhandel. Vi vil gjerne ha et bredest mulig spekter av lokale bøker, og årboka er en populær nykommer hvert år som vi selger ganske mange av den, sier bokhandleren. Alle Foto: Reidar Ingebrigtsen Foto: Reidar Ingebrigtsen