FINNSNES: 31. oktober braker det løst for Senja-væringen når han slipper sangen om Geva. En sang som i sin tid ble nektet fremført og deretter glemt.

Eli Geva var en israelsk offiser som i 1982 nektet å lede styrkene sine inn i Beirut på grunn av det han opplevde som «unødige drap på sivile», ifølge en pressemelding.

- Kort tid etter ble han avskjediget fra hæren, og brukes den dag i dag som et eksempel på ulydighet i det israelske militæret, heter det videre.

- Støv ble blåst

Samme år ble den norske visesangeren Birgitte Grimstat, som nå har rundet 78, invitert til å gjøre turné i Israel.

- Med seg bragte hun en nyskrevet sang om oberstens beslutning. Visen ble imidlertid frabedt på flere av spillestedene på grunn av innholdet, og i forkant av konserten i Jerusalem, truet selv den norske ambassadøren med å forlate i protest dersom sangen ble fremført, fremkommer de i meldingen.

Da Moddi tidligere i år avlyste sin planlagte konsert i Tel Aviv, tok Grimstad kontakt for å dele sine erfaringer på området.

Møtet resulterte i at støv ble blåst av den 32 år gamle sangen.

Inntekten til Midtøsten

31. oktober gir derfor Moddi ut Eli Geva for første gang etter tre tiår i gjemsel, med ny melodi men uendret tekst

- Alle inntekter fra singelen går direkte til Flyktninghjelpens arbeid i Midtøsten.

- Det er både gripende og skremmende at en sang kan være like relevant nå, 30 år etter, forteller Moddi og legger til:

- Jeg har opplevd at folk forlater konserten når jeg spiller den, men også å få blomster fordi jeg tør å synge om ting som er viktige.

Moddi med Eli Geva Foto: Propeller Recordings