TROMSØ: Målet er å presentere folkemusikk for turistene ombord i hurtigruta ved kai i Tromsø. Sammen med danser Sigurd Johan Heide blir felespiller Julie Alapnes veldig godt mottatt av et publikum som er engasjert og lydhør.

Eksotisk

– Det er en spesiell tilstedeværelse blant dette publikummet som ikke skjer i Norge, forklarer Alapnes.

– De er så mottakelige for denne musikken og vi får masse tilbakemeldinger etter konserten, sier hun videre.

Hvordan er det å spille mellom turistene i salongen?

– Det er virkelig eksotisk å spille når det er ulike varianter av nasjonaliteter, svarer Alapnes.

– Det er så flott at vi kan vise fram denne musikken, at den finnes og måten de tar imot den viser at det er en kvalitet i den. Dette viser at folkemusikken har en viktig stemme i verden, forteller Heide.

Tett på

Alapnes og Heide har lagt inn korte foredrag om bakgrunn for musikk, dans og klesdrakt.

Og nettopp bunaden betyr mye for Julie Alapnes. Det var nemlig bestefaren, som tegnet og designet målselvbunaden.

– Folkedans og folkemusikk ombord på hurtigruta. Kan det bli mer nasjonalromantisk?

– Nei, og det artigste av alt er at de elsker det. De elsker å se oss danse og spille, og det gjør faktisk dagen deres, og vår, svarer Alapnes muntert.

Begge to synes det er artig å spille og danse mellom folk, bord og stoler. Spesielt for danseren Heide er akkurat det en utfordring.

– Jeg må hele tida orientere meg rundt turistene, men samtidig synes de det er veldig stas at vi kommer så nær dem og spiller og danser for dem. Det har vi fått veldig mange gode tilbakemeldinger på, forteller Heide.

– Alle vinner på dette

Alapnes forteller at turistene blir veldig fascinert av musikken, dansen og bunaden. Og responsen smitter veldig over på musiker og danser.

– Dette er en jobb som gir oss energi fra et utrolig takknemlig publikum som aldri har sett noe som helst i nærheten av det vi serverer. Også gjør vi det intimt med en god intensjon, slik at alle parter vinner på dette, forklarer Heide.

(Folkebladet.no)