BARDUFOSS: Musiker Svein Nymo er kjent som tradisjonsbærer av folkemusikken fra Målselv, samtidig som han fornyet musikken.

– Han var en voldsomt kreativ og iderik fyr som fornyet folkemusikken, oppsummerer Terje Foshaug, daglig leder i Folkemusikk Nord.

Viktig bidragsyter

Svein Nymo bodde sitt voksne liv fordelt på Tromsø og Oslo og brakte folkemusikken fra Målselv med seg.

– Svein Nymo var en banebryter som hadde med seg fela og folkemusikken inn i mange forskjellige sjangere. Han var utvilsomt en viktig bidragsyter til at folkemusikken har blitt bevisstgjort. Han hadde den tradisjonelle delen fra spill med faren, Johan Nymo, og blandet med annen musikk og gikk sine egne veier og lagde sine egne versjoner, sier Foshaug.

Kalottspel

Foshaug forteller videre at Svein Nymo også var med på oppbyggingen av Kalottspel.

– Spesielt i 1975 var han veldig aktiv i organisering og oppsett av program og også med de første gangene på åttitallet, forteller Foshaug.

I dag er det nøyaktig 40 år siden Svein-Hugo Sørensen, opprinnelig fra Torsken, møtte Svein Nymo på deres første skoledag på Musikkonservatoriet i Tromsø.

– Vi ble kamerater i første friminutt og vært det siden, forteller Sørensen.

18-åringen fant bokstavelig talt tonen med den tre år eldre Svein Nymo. Sammen utforsket de spennende musikksjangere, gjerne over et piano.

Den gode vennen

– Det var mange timer med spilling over gode låter, og det gikk i alt mulig, så lenge det var musikk, minnes Sørensen.

– Han var en rock´n´roller som kunne folkemusikktradisjonen, men gjerne hørte på jazz.

Sørensen forteller om kreativ person også utenom musikken.

– Rorbua-konseptet var hans ide og han komponerte den første vignettmusikken, også var han banebrytende på Nordlysradioen med Bonradioen.

– Hvordan kommer du til å merke bortgangen?

– Den gode vennen, bare det å snakke i telefonen. Vennskapet blir det største savnet.

(Folkebladet.no)