For en spennvidde i kulturuttrykket i Istindportalen denne lørdagen, fra australsk hardrock til egen låtskriving og billedkunst. Sivert Rannem Hansen (16) peker på pick up-ene på Charvel-gitaren.

– De gir skikkelig tøff riff-lyd, forteller han.

Lørdag var han med for fjernde gang i UKM, i år med «Back In Black» av AC/DC og «Let Her Go» av Passenger – siste låten mer akustisk enn den første.

– Jeg satt på bussen tre dager før påmeldingsfristen og bestemte meg for å være med, sier han.

Dobbel opptreden hadde også Eline Isaksen (17), først halvt akustisk og halvt country, med «The Story» av Brandi Carlile, deretter rocke-coveren «I’m Not OK» av My Chemical Romance. Eline er med for femte gang. To ganger har hun vært i fylkesfestivalen, en gang med teater, den andre gangen med kunstutstilling.

– Rockelåten sang jeg i fjor på UKM og ble oppmuntret til å ta den i år også. Countrylåten har jeg gått rundt og sunget på i hele år. Da tenkte jeg til slutt at jeg kanskje skulle ta den også! ler hun.

– UKM er vanvittig sosialt, og det er alltid noe nytt. Det er noe man kan gru-glede seg til i året. Selv om man kanskje ikke gjør det strålende på scenen, er det morsomt å være der.

I UKM 2018 er Jonas Leonhardsen (18) både låtskriver, gitarist og trommeslager. Som perkusjonist spiller han på slagverk og på pringles-bokser. Trommesoloen får anstrøk av art performance art når han spiser en banan mens han bruker trommepedalen – før begge armene igjen blir ledig til stikkene.

– Siden syvendeklassen er det blitt tradisjon at jeg deltar med trommer i UKM.

Selv var han så heldig å få møte sitt store forbilde, trommeslageren Mike Mangini i Dream Theater, på en konsert i 2016.

– Da fikk jeg noen ord som jeg tok med videre.

– Å stå på scenen og få fin respons tilbake er en god opplevelse, sier han.

Med Ruben Kåre Nesvold i duoen «The Promotion» ble Jonas’ låt «Remember My Name» fremført.

– Tittelen tar utgangspunkt i at hvis du sliter, kan du alltid vite at du ikke er den eneste: Remember my name.

Motta nyhetsbrev fra Folkebladet — klikk her for å melde deg på