Reindalen kirke i Tranøy kommune ble innviet 14. august i 1983, og menigheten har siden tatt godt vare på bygget. Nå foretas en storstilt malejobb i kirkerommet, men kirka har i alle år manglet en større utsmykning og altertavle.

– For mange år siden tok Atle Sollied kontakt med meg. Han hadde sett utsmykningen min i Vangsvik kirke – og skulle ønske Reindalen hadde noe lignende, forteller Svein Arild Berntsen.

Ønske fra bygdefolket

Han har over 40 års fartstid som billedkunstner, tegner og formidler og er en av landsdelens få nålevende kunstnere som jobber profesjonelt med kirkelige utsmykninger og religiøse utstillinger.

– Atle gikk bort, men tanken kom frem igjen for noen år siden. Jeg tok kontakt med kirkeforeningen og ville ta opp det som faktisk var et ønske fra bygdefolket, sier Berntsen.

Alt nytt inventar og utstyr i en kirke skal på forhånd godkjennes av biskopen. Berntsens forslag til utsmykning var allerede godkjent av Reindalen kirkeforening og menighetsrådet da også biskopen ga sin godkjennelse.

Det er heller ikke bare kirkerommet som får sin utsmykning. Kunsten møter du allerede ved inngangpartiet utvendig: Her er billedkunsten ment som en velkomst inn mot kirka. Bildene vil legges inn i glass som beskyttelse mot vær og vind.

I selve kirkerommet vil alterbildet med arbeidstittel «Nåde» være blikkfang. Kunstverket er sammensatt av malte treplater i ulike former, slik at det føres sammen til en helhet i kirkerommet. Et utskåret, malt kunstverk med hjerteform er tiltenkt prekestolen. Sitatet «Men størst blant dem er kjærligheten»» skrives på en liten plate og monteres over selve hjerteformen.

– Mine bilder hvisker ikke bare budskapet, de roper det også ut. Kunsten skal også være med og skape trivsel i kirka, sier Berntsen.

Innvielse

Andre påskedag er innvielsen av det nye kirkerommet. Da vil nettopp hele familien til Atle Sollied være aktører, forteller Eirunn Gulleng i utsmykningskomiteen. Den dagen vil også biskop Olav Øygard være i Reindalen.

– Vi vil få en flott markering, der Roar Sollied vil lede samlingen, mens Anne-Lise Sollied vil synge, sier hun.

Sogneprest i Tranøy Morten Fredrik Hagen vet hvordan utsmykning i en kirke gjør den til noe mer enn bare et liturgisk rom.

– Den blir et sted for hele mennesket – og et levende sted som folk har i sin hverdag. Mange flytter ut fra Senja, men velger likevel å komme tilbake til dåp og vielse. Det viser at kirka på deres hjemsted betyr mye for identiteten, sier han.

– Det viser også at noe er ekte og noe man holder fast ved, påpeker Per Audun Ditlevsen, leder i kirkeforeningen.

Et moderne kirkebygg har i dag også en ekstra dimensjon som flerbrukshus i bygda.

– Damekoret vårt hadde øving hver uke i Reindalen kirke, husker Gulleng.

Og for en kunstner er det ikke minst et arbeid man føler takknemlighet over å utføre.

– Å skape åndelig kunst for andre mennesker føles meningsfullt. Samtidig blir det en livsoppgave å berike kirkebygg med fargerike motiver og symbolikk. Kunst kan gi nye opplevelser, vekke til live følelser vi har gjemt på, og røre ved noe av det dypeste i oss. Kunsten fortsetter der ordene våre slutter. Kirkeforeningen har gjort så mye for bygget – og jeg er så glad for at de er åpen for kunsten, sier Svein Arild Berntsen.

innvielse: Reindalen kirke gjennomgår en større forandring i kirkerommet. Andre påskedag vil den kunstneriske utsmykningen bli innviet. På dagen er også biskopen til stede i Reindalen. Foto: Arne Ivar Hanssen