Villmarksrock oppsto som et sivil-militært kultursamarbeid mellom Bardu kommune, Hæren og Bardu IL i 2011, med et éndagsarrangement på Artillerisletta i Bardu med kapasitet på totalt 3000 publikummere. Etter et stort økonomisk underskudd i 2014 gjorde styret og samarbeidspartnerne en større snuoperasjon, og arrangementet ble flyttet til et mer komprimert område i Setermoen sentrum og utvidet til 2 dager, skriver foreningen i en pressemelding.

– De 3 siste årene har festivalen gått med overskudd, så balansen i økonomien er gjenopprettet. En helhetsvurdering gjør likevel at styret har bestemt seg for å flytte festivalen fra å være en sommerfestival i juni til å bli en vinterfestival i februar, sier styreleder i foreningen Villmarksrock, Stian Strømseth.

– Vi har hvert år siden 2011 diskutert blant annet tilgangen på dugnadsarbeidere, nedslagsfelt og tiltrekningskraft når det gjelder publikum, overnattingskapasitet, plassering og konsept. I evalueringen etter 2017 har vi rett og slett kommet frem til at vi må gjøre noe med disse utfordringene. Vi må forsøke å legge til rette for mindre hodebry for oss selv.

Utfordringer

Styret i Foreningen Villmarksrock har aldri lagt skjul på at det har vært noen utfordringer. Gjennom rapportering til kommunen og fylkeskommunen har de flere ganger blant annet beskrevet problemer med å skaffe overnattingskapasitet til artistene.

– Festivalen har vært samme helg som Nord-Norsk Villmarksmesse, med langt over 100 utstillere og mer enn 10.000 gjester. Vi har måttet være kreative for å finne overnatting til artistene, sier Strømseth.

En annen utfordring har vært å skaffe dugnadsarbeidere til 1500 dugnadstimer samme helg som «halve bygda» allerede er engasjert i gjennomføringen av Nord-Norges største Villmarksmesse.

– Nå har vi i tillegg til de årlige utfordringene fått et leilighetsbygg kloss inntil det som er eneste stedet utenfor kommunehuset vi kan plassere konsertteltet uten at det må gjøres større endringer med lyktestolper og blomsterbed. Det ble på mange måter «spikeren i kista» for Villmarksrock i sin nåværende form, skriver foreningen i pressemeldingen.

Motivasjonsfaktor

Festivalen ser likevel ikke mørkt på det.

– Styret sier enstemmig at vi ønsker å fortsette å lage gode festivalopplevelser med høy kvalitet, og nå er vi i tenkeboksen når det gjelder konsept og plassering. Det eneste vi vet per nå, er at det ikke blir Villmarksrock i juni 2018, og at vi ser på muligheter i februar 2019. Vi må også i forhandlinger med Bardu kommune og Hæren om eventuell fornyelse av samarbeidsavtalen som gikk ut i fjor. Uten dem ville det så langt ikke ha vært mulig å gjennomføre Villmarksrock med den kvaliteten vi har hatt.

– Vi har gjennom disse syv siste årene levert konserter til 12.000 personer, bidratt med over 1 million dugnadskroner til Bardu IL og over det dobbelte til lokalt- og regionalt næringsliv. Dette er virkninger og ringvirkninger av festivalen vi er opptatt av. Vi håper vår innsats og vårt engasjement kan bidra til bolyst for innbyggerne og eksistens for samarbeidspartnerne våre. Det er ingen tvil om at det er en motivasjonsfaktor for å fortsette, sier Strømseth.