Med lovendringene 1. januar ble vigselsmyndigheten overført fra tingrettene, notarius publicus, til ordførere, varaordførere og kommunalt ansatte eller folkevalgte som kommunestyret selv måtte gi slik myndighet. I Sørreisa har kommunestyret vedtatt å gi vigselsretten til ordfører, varaordføren, rådmannen og hennes fungerende rådmann.

Med første vigsel i kommunen var det ikke bare en merkedag for brudeparet.

– Det er en stor dag for dem som får gifte seg. Som ordfører går jeg til den oppgaven med ydmykhet.

Fire-fem vigsler i året

Før jul tok Nordahl selv initiativet til en samling hos sorenskriveren. Samlingen ble avholdt i forrige uke, og der fikk Midt-Troms-ordførerne en gjennomgang i hvordan vigslene foretas. En felles tekst nyttes i seremonien. I tillegg kommer signeringen av alle dokumentene som hører til endringen av sivilstatus.

– Dette er jo nybrottsarbeid for oss alle sammen. Naturlig nok er det ennå ikke noen statistikk på dette, men man regner med at det i Sørreisa vil være fire-fem slike vigsler i året, sier Nordahl.

Noe av det hyggeligste

I Sørreisa er Frivilligsentralen lokale for vigslene. Der er det tilrettelagt, pyntet med forheng og gjort både intimt og lunt. Det er lagt ned arbeid i at det skal være en god ramme rundt dagen. Ordføreren stiller i dress – og ordførerkjede. Det skal være både verdighet og høytid over en slik dag — for alle som deltar. Da lovendringen ble foreslått, gikk en del av kritikken ut på at det nettopp var de folkevalgte som skulle gis oppgaven.

– Men hvis noen ikke vil ha en politiker, har vi her i Sørreisa også vedtatt at rådmannen og hennes fungerende rådmann kan foreta vigslene, forklarer han.

– Og uten tvil: Dette er noe av det hyggeligste man gjør som ordfører, smiler Jan-Eirik Nordahl.

Også ordføreren hører med på bildene når kameraer og mobiltelefoner hentes frem etter vigselen. Foto: Arne Ivar Hanssen
I Sørreisa er vigslingslokalet lagt til Frivilligsentralen, til en verdig og høytidelig ramme. Foto: Arne Ivar Hanssen