Filmen om Winston Churchill og de skjebnetunge maidagene i 1940 er blitt omtalt i panegyriske vendinger i forkant av norgespremieren. Særlig er Gary Oldmans prestasjoner som den legendariske statsministeren blitt fremhevet.

Likevel var det ikke så uventet at det store publikumsrushet uteble på Finnsnes, mener kinosjef Kay-Erling Ludvigsen.

Publikumsmagnet

– Filmen i seg selv er helt fantastisk bra, men for å kapre de store massene tror jeg ikke Gary Oldman er en stor nok publikumsmagnet, sier han.

Kontrasten er derfor stor til pågangen kinoen opplevde i romjula og på Den 12. mann, filmen om den norske motstandsmannen Jan Baalsrud. Et lignende publikumsrush hadde ikke Finnsnes kino opplevd siden Harry Potter hadde premiere.

Tematikken til tross: Det ser så langt ikke ut til at britisk krigshistorie skal bli dratt med i dragsuget etter Baalsrud-filmen.

– Kanskje folk har fått nok av krig! Men vi forventet heller ikke så mange, derfor var filmen satt opp i lillesalen, som fullsatt tar 69 stykker, sier Ludvigsen.

Symbol

Darkest Hour tar for seg dagene som skulle endre utfallet av andre verdenskrig. Winston Churchill var Storbritannias statsminister, som senere er blitt ansett som en av 1900-tallets mest betydelige politikere. Han skulle bli selve symbolet på britenes motstandsvilje og oppildnet hjemmefronten med sin fremragende talekunst, ifølge Store norske leksikon. Churchill holdt motstandsviljen levende i Storbritannia etter at den militære situasjon var blitt prekær ved Frankrikes kapitulasjon, der han i en av sine berømte taler bare kunne love sine landsmenn «blod, svette og tårer».

Typisk for Churchills retorikk er den kjente formuleringen han brukte om de britiske jagerflygerne under slaget om Storbritannia høsten 1940: «Aldri har så mange hatt så få å takke for så mye».

På rollelisten i Darkest Hour står Gary Oldman, Lily James og Kristin Scott Thomas. Regissør er Joe Wright, som blant annet har regissert «Stolthet og fordom».