Historien til Marius Løken sjokkerte en hel nasjon da han overlevde det mye omtalte Halloween-drapet i 2011. Det er Fagforbundet i Salangen som er arrangør bak foredraget, og styremedlem Robert Digre er både stolt og glad over å kunne invitere til Løken som foredragsholder.

– Han formidler en veldig sterk historie, og det er derfor vi har fått han hit til Salangen. Jeg har møtt han tidligere sørpå og vært på et av hans foredrag, og det er absolutt noe folk bør få med seg, forteller Digre.

Nyhetsbilde

Løken ønsket å fortelle historien om hva som virkelig skjedde, og om sin utrolige vei tilbake fra å overleve tyve knivstikk. Etter gjenfortelling til forfatter Marit Sunnanå Aalrust ble boken En natt i Oktober – Halloween-saken fra innsiden gitt ut på forlaget Cappelen Damm i 2016. Det er ikke minst en bok om å gjenvinne kontrollen i livet, og som reiser et spørsmål som er like kort som det er komplisert: Hva bor egentlig i oss?

Løken vokste, ifølge sin egen nettside, opp i den lille fjellandsbyen Hemsedal, med en aktiv barndom. Han flyttet senere til Oslo hvor han studerte. I 2011 havnet han og to av barndomsvennene i nyhetsbildet i det som media ble kalt Halloween-drapet. En av guttene hadde gått inn i en psykose og gikk til angrep med kniv. Den ene kameraten mistet livet, mens Marius overlevde 20 knivstikk. Etter 11 dager i koma ved Ullevål sykehus våknet han opp til en hverdag som var snudd opp ned. Han var hardt skadet fysisk og psykisk, hadde traumer, store søvnproblemer og tillitsbrudd. Etter et realt besøk i kjelleren hentet han motivasjonen til å ta tak i livet sitt igjen. Han tok tilbake gamle rutiner og etablerte nye. Flere hundre treningsøkter, en selvtillit og et moment som vokste, fikk han tilbake på bena sterkere en noen gang. Han vokste på seg en sterk mentalitet, kloke erfaringer og en bevissthet om at livet ikke alltid er enkelt og det kan brått snu – ifølge Løkens nettside.

Åpent for alle

Syv år senere er Løken en ettertraktet foredragsholder over hele landet. Det første foredraget han holdt, var under karrièreuka til Høyskolen Kristiania i 2015, der han fikk prisen for beste foredrag. I dag brenner han for å dele sine erfaringer, kombinert med mye humor, seriøsitet, refleksjoner og verbale ferdigheter. I mars 2017 startet han i jobben som rekrutteringsrådgiver hos Cee Solutions AS. I foredragene deler han verktøy og erfaringer som er relevante for både daglig- og arbeidsliv.

– Foredraget er åpent for alle. For medlemmene våre er arrangementet gratis, mens øvrige må betale 100 kroner. Dette er et foredrag som bør interessere folk fra hele regionen – også på tvers av en rekke fagmiljøer. Det er bindende påmelding til Fagforbundet Salangen: Vi serverer mat i etterkant, derfor må vi ha oversikt over hvor mange som kommer, forklarer Robert Digre.