Det skjer under Kråkeslottfestivalen, som går av stabelen i perioden 8. til og med 10. juni neste år. Med Ragnar Olsen ved roret og en ny generasjon musikere som mannskap skal arven etter Jan Arvid Johansen føres fram.

– Vi ønsker å minnes og hedre en sentral og skattet skikkelse i den nordnorske visebølgen ved å vise fram musikken han sto for, sier programansvarlig for festivalen, Pål Moddi Knutsen.

Da visesangeren Jan Arvid Johansen gikk bort i høst, var det etter over førti år som forkjemper for den nordnorske visa. Gjennom blant annet bandene Boknakaran og Nordnorsk visegruppe har Johansen risset varige merker i nordnorsk bevissthet.

– Vi skal gjøre vårt til at musikken han etterlot seg får evig liv, sier Knutsen, og annonserer med det første programslipp til neste års utgave av Kråkeslottfestivalen. Konserten «Arven etter Jan Arvid».

Ny generasjon

– Et knippe profilerte nordnorske musikere fra den nye generasjonen vil gjøre egne versjoner av musikken som Johansen har preget nordnorske ører med gjennom tiår. På lista over de som har fått tildelt oppgaven står blant andre tromsøbandet Hollow Hearts med vokalist Ida Løvhaug i spissen, den brennhete popduoen Konradsen, samt festivalens egen Moddi. Ragnar Olsen vil være konferansier og sy det hele sammen samt gjør noen låter selv.

– Dette er en veldig god idé. Vi har et ansvar, vi som er igjen, for at de fine låtene etter Jan Arvid ikke går i glemmeboka, sier Ragnar Olsen selv.

Omfattende

Jan Arvid Johansen etterlot seg en omfattende katalog av musikk fra fem tiår. På syttitallet var han del av Nordnorsk visegruppe, som hentet nordnorsk folkemusikk ut av arkivene og gjorde det til allemannseie. Han har samarbeidet tett med skikkelser som Helge Stangnes, Trygve Hoff og Sverre Kjeldsberg

Ragnar Olsen og Jan Arvid Johansen har også gjort en hel del sammen, blant annet i Boknakaran. Ragnar Olsen er som kjent også nyslått ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs orden.

Reidar Ingebrigtsen