På 90-tallet var det fullt hus og kul på veggene på bygdehusene de spilte på rundt om i Nord-Norge. Hver eneste fredag og lørdag var det en ny spillejobb på Samlebandet, og Leif Jakobsen, Kurt Simonsen, Arnfinn Simonsen og Fred Jørgen Kampevoll forlot hjem og familie og kjørte milevis avgårde. Det er nå 17 år siden.

Se video: Nå gjør de come back etter 17 år

Latteren runger i veggene idet vi går inn bakveien på farvehandelen Malia på Finnsnes denne sene tirsdagen. Det skarpe butikklyset i taket er skiftet ut med lyskastere og det hersker en dunkel og intim stemning. Vi baner oss vei i det fullstappede bakrommet. Midt blant malingsspann, gamle møbler og malingsverktøy, esker, gråpapirruller, pensler og alt mulig anna er det ryddet frem en ledig flekk på gulvet. Her er det plassert instrumenter, høyttalere og mikrofon, og originalbesetningen til Samlebandet.

– Jeg har ikke spilt på 15 år, forutenom i ett bryllup, sier Arnfinn litt stramt. Men smilet ligger på lur.

Han sitter foran keyboardet. Konsentrert. De gamle tekstene og notene til Samlebandet ligger foran ham. Ved siden av står Leif med gitaren og mikrofonen.

– Vi er ikke der at vi kommer til å spille noe nytt ennå, spøker Leif.

– Jeg har evig nok med å huske de gamle tekstene, ler han.

De er ikke mer rusten enn at de kjapt slår i med en Creedence-låt til ære for Folkebladets utsendte. Det låter utmerket. Kanskje ikke så rart, bandet ble i sin tid av mange sett på som Nord-Norges desidert beste Creedence tribute-band.

1993

Det startet for 25 år siden i 1993. Leif, Fred Jørgen, Kurt og Arnfinn hadde spilt sammen litt ved flere anledninger, før de samlet seg og dannet et eget band og begynte å lage egne låter på norsk. De kom opp med navnet Samlebandet og turnerte etterhvert både med egne låter og Creedence-låter. Hver helg reiste de rundt på forskjellige scener i Nordland, Troms og Finnmark.

Lars Erik Simonsen var blant de som ofte arrangerte bygdefester på grendehus på det glade 90-tallet. Han booket hyppig inn Samlebandet.

– Det var fullt hus bestanding når Samlebandet skulle spille. Og ofte hadde vi forhåndsbestillinger av billetter, som egentlig ikke var så vanlig da, forteller han.

Suksessen ble etterhvert så stor at de i 1996 ga ut plate med sine mest kjente slagere.

Lenge var responsen fra publikum, pengene de tjente og musikkinteressen nok til at de holdt ut det harde pendlerlivet hver helg. Men i år 2000 sa det stopp.

– Vi gikk lei, sier Kurt.

De ble for tett oppå hverandre over lang tid. Kranglingen kom.

– Vi var ilag hele tiden, og vi holdt til slutt på å ete hverandre opp, sier Leif.

– Vi spilte rett og slett for mye og tok for lite pauser. Vi kjørte milevis hver helg, sier Fred Jørgen.

La opp

De bestemte seg for å legge opp.

– Men så i mars-april i år var det noen som la ut noen av våre gamle låter på Facebook. Praten gikk og folk begynte etterhvert å spørre om vi ikke kunne ha en liten reunion, forteller Leif.

Det kriblet litt. Det var jo 25 års jubileum og greier. Etter å ha tenkt seg litt om heiv de seg rundt. Leif, som jobber på Malia, ryddet plass på lagerrommet og i september startet de å øve en gang i uken.

– Det var jo utrolig artig og trivelig å spille sammen igjen, sier Arnfinn.

Opprinnelig hadde Samlebandet tenkt å ha en konsert på utestedet «Pinne» på Finnsnes 2. desember. Men noen dager etter at Folkebladet besøkte Samlebandet på øving ble det kjent at utestedet var slått konkurs.

Gode råd var dyre. Det var jo så gøy å spille ilag igjen.

Så fikk de telefon fra festivalsjef i Rossfjordrocken, Ole-Eivind Mikalsen.

– Da vi så at det først skar seg på Pinne tok vi kontakt med dem, og de var veldig ivrig og sa ja med en gang, forteller Mikalsen.

- Populært band

– Samlebandet var veldig populært i den tiden de holdt på, og mange har nok gledet seg til de skulle gjøre comeback. Så jeg tror det blir bra å få dem på scenen under Rossfjordrocken, sier han videre.

Samlebandet selv gleder seg til å spille på Rossfjordrocken i sommer, men nå er det også klart at de blir å se på Finnsnes før den tid. 29. desember er de booket inn i «Pinne» sine gamle lokaler.

Samlebandet har øvet ukentlig de siste månedene på bakrommet til Malia på Finnsnes. Foto: Susanne Noreng
Her ser vi Samlebandet slik de så ut for vel 17 år siden. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Samlebandet lover både Creedence-låter og egne låter når de opptrer igjen på Pinne. Foto: Susanne Noreng