I Rossfjord er det blandakoret som inviterer på samfunnshuset Vonheim. Vanligvis litt tettere opp mot selve jula, men siden førstkommende lørdag er lillejulaften, var konserten i årets advent lagt til denne helga. Juletreet står pyntet til venstre for scenen, og på tombolabordet ligger allerede ferdige julepakker. Kor Artig, rossfjordbygdas yngste kor, er faste musikalske gjester med sitt repertoar. Det er en lun juletrefeststemning over hele lokalet, ikke minst når man hører smårollingene ute i publikum styre et sted bakerst i salen.

Det svinger over blandakoret når de synger «Go Tell It On the Mountain». Det er overlys over «Pie Jesu» når den fremføres som duett mellom dirigent Stine Solbergnes og korist Trine Sørensen Rydningen. Og det er den verdslig-religiøse førjulstrøsten i Astrid Myrvang Hagens fremføring av «Et lys imot mørketida» med allsang på refrenget. Det er så mye kultur i rossfjordbygda, fra de yngste til de eldste, til dem som har flyttet ut, men som kommer tilbake for å være med på den lune førjulskonserten.

De har solister i egne rekker som synger så vakkert og klart, og de har sitt stødige tonefølge i pianist Pål Andreas Berntsen. Rossfjord blandakor har alt som trengs for å sette sammen en julekonsert som du gleder deg til å dra på. Det er ikke uten grunn at den er blitt et fast samlingspunkt for mange som har fått sine hjem til jul.

Fylt med kultur

Rossfjord er ei bygd fylt med kultur.

Blandakoret arrangerer og inviterer, men deler scenen så raust.

– Det er blitt tradisjon på julekonsertene at Kor Artig er med oss. Astrid og Tommy er gamle kormedlemmer, og da er det ekstra koselig å få dem med igjen, forteller Stine Solbergnes.

Blandakoret, som teller rundt 22 medlemmer, har sine faste opptredener i løpet av årshjulet: De stiller fast på Heimkomstdagan om sommeren, de opptrer på 17. mai, og de har nylig hatt kirkekonsert. En vårkonsert står gjerne på programmet.

– Vi pleier å legge julekonserten så nært opp til jula som mulig for at flest mulig skal kunne ta med seg julegjester hit. Det er alltid koselig på disse konsertene, sier Solbergnes.

Kor Artig

Det er Marlin Johanna Bjørnstad enig i. Hun er ni år og ett av dagens seks medlemmer i Kor Artig. Hun har vært med siden hun var liten, og er i dag en av de eldste i koret.

– Jeg og broren min. Han er tre minutter yngre! forklarer hun.

Om de er få medlemmer, utgjør de likevel et ensemble som stiller på sine faste konserter hele året. Når sangerne er blitt litt eldre, har også repertoaret økt i vanskelighetsgrad.

– Det er ekstra artig med julekonserten, mener Marlin.

Noen av bygdas yngste sangere er samlet i Kor Artig – her med Marlin Johanna Bjørnstad (9) som solist. Foto: Arne Ivar Hanssen
Astrid Myrvang Hagen, tidligere kormedlem i blandakoret, med sin fremføring av «Et lys imot mørketida». Foto: Arne Ivar Hanssen
Tommy Hagen, også han tidligere kormedlem, var en av kveldens solister. Foto: Arne Ivar Hanssen