Og det er ikke første prisen til senjabygda denne uka. Onsdag fikk Gibostad og omegn grendeutvalg, på vegne av hele Gibostad, Frivillighetsprisen 2017, som ble delt ut på fylkestingmøtet i Tromsø.

Se reaksjonene i videovinduet øverst

Prisutdelinga til kulturverngruppa ble foretatt i årets sistre møte i Lenvik kommunestyre torsdag.

– Kulturverngruppa på Gibostad har drevet sitt uegennyttige arbeid for fellesskapet i mer enn 25 år. De har gjennom tiår stått last og brast om visjonen om å ta vare på kulturhistorien og bringe liv tilbake i det området som var sentrum i kommunen og regionen i hundreår helt fram til 1960-tallet, skriver Lenvik kommune i bregrunnelsen for tildelinga.

– Gjennom innsamling av midler med kaféer, konserter, arrangement og Gibostadmartna er det skapt økonomisk fundament for restaureringsarbeidet i hele gamle Gibostad-området. Restaureringsarbeidet er hele veien gjort i tråd med vernemyndighetenes anvisninger og tilrådinger, og i nært samarbeid med grunneieren Lenvik kommune, heter det videre.

Hovedprosjektet til kulturverngruppa har vært å restaurere Lenviks eldste næringsbygg: Smia i Gamle Gibostad.

I dag drives «Smia» av kulturverngruppa som et minikulturhus, det er tilholdssted for Grendeutvalgets Bygdekontor og husflidslaget er fast leietaker i bygget.

Bygget brukes flittig av lag og foreninger til møter og sosiale aktiviteter, og det er nesten ikke en dag at det ikke er liv og røre i «Smia».

– Takket være engasjerte ildsjeler i Kulturverngruppa er «Smia» nå blitt et myldrehus. Kulturverngruppa består i dag av Toralf Nergaard, Hans-Magnus Eggø, Kirsten Nilssen og Julie Nymo Johnsen, skriver leder for kultur og idrett i Lenvik, Cato Simonsen.

Den såkalte smia på gamle Gibostad, restaurert tilbake til sin fordums prakt. Foto: Reidar Ingebrigtsen