Årets utgave er den 46. i rekken, det er derfor en lang tradisjon som videreføres mellom to permer når det hittil siste eksemplaret av «Årbok for Senja» for 2017 nå er ute. Også denne årboka går tilbake i tid. Blant annet til årene da den tyske okkupasjonsmakten holdt landet i sitt jerngrep. Men man har også sett på mer aktuelle hendelser, blant annet at Midt-Troms Museum ble tildelt diplom og heder og ære for måten det markerte Kulturminnedagen i Skrolsvik på.

Forfatteren Ivar Enoksen er en av bidragsyterne til årets utgave. I artikkelen «En kirkegård vest av Ørja» forteller han om et lite kjent og dystert krigsminne i Nord-Norge. Det som skjedde i Nord-Norge under andre verdenskrig er tema som kanskje er mer aktuelt nå enn noensinne før, med snarlig premiere på filmen «Den 12. mann» og andre filmprosjekt som er under utforming.

Bidragsytere

Redaktør Helge N. Nilssen har også selv bidratt til årboka med flere artikler. Foruten han og Ivar Enoksen har Aud Gjengedal Pedersen, Thomas Brox Røst, Håvard Haraldsønn Salen, Kristine Solbakk, Terje Meyer Nilssen, Hans Fredrik Jørgensen, Britt-Eva Elvejord Jakobsen, Trond Dragøy og museumskonservator Truls Nilsen bidratt til årboka denne gangen.

Et annet aktuelt, og omstridt tema, fokuserer redaktør Helge N. Nilssen på i artikkelen «Flakstadvåg Laks AS i dag».

Terje Meyer Nilssen tar for seg utviklingen av fottøy i vårt område. Han skriver blant annet:

«I vårt klima har sko og fottøy til alle tider spilt en viktig rolle i vår tilværelse. Ja, i mange henseerder har de vært av eksistensiell betydning. Og ettersom sko og fottøy ikke vokser på trær, har bearbeiding av egnede råvarer trolig alltid vært nødvendig.

Viktig markering

I artikkelen «Kulturminnedagen i samfunnets tjeneste» opplyser Truls Nilsen at de europeiske kulturminnedagene er et av verdens største kulturarrangement, og at markeres i hele Europa i september hvert år.

Et annet tema i årboka er trær på yttersida, som Ivar Enoksen fokuserer på i artikkelen med samme tittel. Altså variert lesning fra før og nå.