Det sier martnageneral Lars Helgsen i Rundhaugmartnan, som selv foretrekker å kalle seg for leder av martnakomiteen.

– Men det er blitt slik at den som leder martnakomiteen skal kalles for martnageneral, så da får jeg bare bøye meg for det, sier Helgsen.

– Hvor lenge har du vært martnageneral?

– De siste tre årene, men jeg har vært involvert i arbeidet med martnan siden den ble startet for 25 år siden. 25 år er jo ganske lang tid, og det er slett ikke alle arrangementer som greier å holde det gående så lenge.

– Men dere har klart det.

– Ja, men av og til har det buttet litt i mot. For tre år siden lå Rundhaugmartnan mer eller mindre stort sett helt nede. Jeg og noen andre tok tak i det og klarte å få den opp å gå igjen. Det gjorde jeg fordi jeg syntes det var for galt at en martna med en så fin setting og stemning som dette skulle opphøre å eksistere. Og det er en mening jeg tror jeg deler med mange andre.

Mer konkurranse

– Hvor mange pleier å besøke martnan?

– Besøkstallet har gått ned de siste ti årene. Nå er det rundt 700 og 900 betalende besøkende. Tar vi med de som er engasjert i martnan på ulike måter et tallet rundt 1.100. Men det kom langt flere mennesker før. Hvis jeg husker rett var det bra over 4.000 på et av toppårene.

– Hva tror du nedgangen i besøkstallet skyldes?

– Flere ting. I de første årene var vi nokså alene om å arrangere en martna med dette konseptet. Nå er det ganske mange arrangementer som er litt i samme gate. Denne helga er det for eksempel julebasar både på Bardufoss og i Sørreisa. Konkurransen er blitt mye større. Det er blitt mye mer å velge mellom, og folk rekker jo ikke over alt.

– Kan fraværet av snø- og Iskulptur-konkurransen ha noe å si?

– Det har det sikkert, det alene trakk ganske mange mennesker. En annen ting som vi ikke har lenger er nisseteatret i Kirkenesfjøsen, som var veldig populært og som mange kom for å se.

Reisepenger

Folkebladet fikk også noen ord med fem spillere i småjentelaget til BOIF, som har gjort det veldig skarpt den siste tiden.

– Vi er her for å selge en loddbok til inntekt til reise og opphold til laget vårt på Norway Cup neste år. Vi har en loddbok med oss, og den bør vi helst selge ut, opplyser Ingrid Alterskjær Eriksen.

– Hva synes dere om å være på denne martnan?

– Det er kjempekoselig her. Vi selger lodd, treffer mange mennesker og får også litt tid til å se på alt de selger her. Også får man jo ganske mye julestemning av å være her, svarer Maria Gystad.

På et spørsmål om det var produkter som de hadde sett seg ut som opplagte kjøpeprodukter var svarene spekepølser og fattigmenn.

Selve markeringen av jubileet foregikk på fredag. Folkebladet besøkte Rundhaugmartnan lørdag.

Tina Nordmo, Marte Gravrock, Benjamin Heggelund og Jørgen Brustad gjorde en flott konsert på martnakafeen, der også noe av deres eget stoff var med. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Mathea Løvås (fv), Maria Gystad, Ingrid Alterskjær Eriksen, Karoline Fosli og Tanita Pernille Løvås solgte lodd til inntekt til reisen deres til Norway Cup. Foto: Reidar Ingebrigtsen
På denne boden ble fattigmennene tilberedt og solgt. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Barn, enten fra en vanlig skole eller kulturskolen, gjør en spontankonsert i messeområdet. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Lars Helgsen har vært leder for Rundhaugmartnan de siste tre årene. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Produktutvalget er stort i bodene på Rundhaugmartnan. Foto: Reidar Ingebrigtsen