Som ung jente var Marie Vangen en aktiv elev ved det som da het Sørreisa Kultur- og Musikkskole. Før hun flyttet til Tromsø for å begynne på sin juristutdanningen i 1999. I fjor ga hun ut EP-en «First Four», som ble etterfulgt av opptredener på Festspillene i Nord-Norge, Varangerfestivalen, Tromsø Kulturhus og Sortland Jazzfestival.

Doktoravhandling

Dette året har hun brukt til å fullføre en doktoravhandling i strafferett, samt å jobbe med sitt første fullskala album. Datoen for disputasen der hun skal forsvare doktoravhandlingen er ikke fastsatt, men Vangen tror den skal gå rimelig greit.

– Det har vært en ganske krevende tid med å jobbe med doktoravhandlingen. Men nå er den over, og jeg kan endelig konsentrere meg om det som interesserer meg aller mest, nemlig musikk. Der jeg akter å gi full gass fremover, sier Marie Vangen.

Stjernelag

Bandet hennes består av et stjernelag av musikere, kjent blant annet fra Mari Boine Band, Kari Bremnes band og Jonas Fjeld Band.

– Det er jo slik at få vet hvem jeg er, mens alle vet hvem musikerne i bandet mitt er. Det er en utrolig dyktig og fin gjeng der det er tett mellom Spellemannsprisene. Det er utrolig fint og morsomt å jobbe sammen med dem, understreker Vangen.

Bandet hennes består av Roger Ludvigsen på gitarer, Svein Schultz på bass, Erik Halvorsen på tangenter og Espen Høgmo på perkusjon.

– Dette er musikere som medvirker i hele prosessen med å lage det kommende albumet, og som også føler eierskap til stoffet vi jobber med.

– Når skal dette albumet lanseres?

– I løpet av våren 2018. Vi skal jobbe med det fram til jul. Etter det tar vi en liten pause, før vi ser på stoffet på nytt og avgjør om det er noe som bør justeres på.

– Hva skal albumet hete?

– Det vet jeg faktisk ikke, det er noe vi ikke har bestemt oss for ennå. Men en navn vil det få til slutt.

– Hvilken sjanger uttrykker du deg i?

– Det kan vanskelig settes i en bås, da jeg beveger meg både innen sjangrene pop, rock, jazz og cabaret.

Som artist og musiker er Marie Vangen blitt sammenlignet med artister som Annie Lennox, Kari Bremnes og Lill Lindfors.

På hjemmebane

Fredag 8. desember entrer Marie Vangen og hennes band scenen i Sørreisa Kulturhus. Det er et sted hun har mange gode minner fra tiden som elev ved kulturskolen fra. Det er imidlertid en god stund siden hun sist hun oppholdt seg i storstua for kultur i Sørreisa, men konserter, talentkonkurranser og øvinger.

– Jeg hadde veldig dyktige og engasjerte lærere på kulturskolen som lærte meg mye. Blant annet Eivind Valnes, som jeg i ettertid har hatt noen scenesamarbeider med.

– Spesielt

– Det vil vel være litt spesielt å opptre i kulturhuset i Sørreisa igjen?

– Det vil nok bli både spesielt, litt rart og veldig hyggelig. Jeg er vokst opp i Sørreisa, men jeg har ikke noen familiemedlemmer der nå, så det er blitt et sted man kjører forbi når man er på de trakter.

Før konserten skal Marie Vangen og hennes band slå seg til i det hun kaller gammelhust på Vangen på Espenes. Nærmere bestemt i perioden 3. til og med 7. desember.

– Der skal vi bruke dagene fram til konserten i kulturhuset i Sørreisa til å jobbe med albumet. På selve konserten i Sørreisa håper jeg jo at folk møter opp og hører på oss. Vi kan blant annet by på en urfremføring, lover juristen og artisten.

Marie Vangen er dommer i en rettsak i 2009. Foto: Lars Åke Andersen
Marie Vangen medvirker i konsert i en markering av 25-årsjubileum av det som da het Sørreisa Kultur- og Musikkskole i 2003. Foto: Arne Ivar Hanssen