Det er sentrale spørmål i det foredragsarrangementet som Lenvik Bibliotek inviterer til førstkommende torsdag 23. november på kveldstid.

– Også dette arrangementet har fri inngang, og som vanlig kan vi by på enkel bevertning. Vi er nettopp gått inn i mørketida, og ønsker med dette å belyse om mørketida og vinteren påvirker helsa vår, forklarer bibliotekar Sigrid Stangnes ved Lenvik Bibliotek.

Andre spørsmål som vil bli tatt opp er hvordan man best kan fikse mørketida.

– Er ideen om at mørketida er negativ for helsa vår bare overtro uten rot i virkeligheten. For å bevare disse spørsmålene har vi invitert Laila Arnesdatter Hopstock, som er forsker og førsteamanuensis ved institutt for helse og omsorgsfag ved Universtitetet i Tromsø. Hun har særlig forsket på hjertelidelser i tilknytning til dette, påpeker Stangnes.

Almen interesse

– Hva er hovedmålgruppa for dette arrangementet?

– Etter min mening absolutt alle. Det er ikke noe foredag som er siktet inn mot helsepersonell, selv om også de selvsagt er hjertelig velkommen.

– Regner med bra interesse for dette?

– På Facebook har 100 sagt at de er interessert i å få med seg dette arrangementet. Om alle disse kommer gjenstår jo å se. Men det virker som om man har oppdaget at vi arrangerer ting som dette. Selv synes jeg vi har bra oppmøte på det meste.

Mestring

Forskeren fra Universitet i Tromsø er ikke den eneste som får ordet denne kvelden.

– Vi har også invitert representanter fra Frisklivssentralen i Lenvik. De skal snakke om hvordan man best mulig kan mestre mørketida. Kanskje mørketida kan bli en tid man gleder seg til, og ikke noe man gruer seg til. Hvem som kommer vet vi ikke ennå, men de har lovt å stille med personell hos oss på torsdag.

I tillegg vil man også ha en utstilling av såkalte lyslamper, som en del bruker for å komme igjen om en tid med lite naturlig dagslys.

– En del holder seg inne i mørketida, men det er som man vil få høre mye bedre å bruke den. Dette er en fin tid å gå tur i mark og fjell, og det er det også en hel del som gjør.