På fjorårets lokalmønstring i UKM (Ung Kultur Møtes) i Lenvik deltok omlag 60 personer, et tall som arrangørene Vilde Jakobsen, Eling Stangnes og Patrick Holmstad håper at de klarer å øke i år.

– Vi ønsker selvsagt flest mulig påmelding til de sceniske innslagene og Visuell Kunst, men er i år også litt smalhans på unge arrangører. Vi har hatt en ganske fast gjeng lenge, men nå er en mange av dem blitt såpass gamle at de har reist til andre steder i landet for å utdanne seg videre. Jobb nummer to for oss i år blir derfor å få inn flere unge til å arrangere lokalmønstringen, forklarer Patrick Holmstad, som sammen med Ingvild Lauritsdatter Solli også er kommunekontakt i UKM i Lenvik.

– Hvor mange trenger dere?

Tett på ti personer. Det er det vi har vært, og det trenges såpass mange for å avvikle en lokalmønstring på en skikkelig måte.

Tar over

Årets lokalmønstring i UKM i Lenvik arrangeres fullt og helt av unge arrangører.

– Det er et mål man har jobbet lenge mot, at alt skal styres av unge arrangører. I år er dette målet nådd, og for oss er det veldig bra å kunne jobbe helt selvstendig med lokalmønstringen, påpeker Vilde Jakobsen.

Arrangørene minner igjen om at man kan melde seg på i UKM med det meste.

– Også matkultur

– Vi vil gjerne ha mat. Men det har vi sagt hvert år uten å få noe, svarer Patrick Holmstad.

Det er Vilde Jakobsens andre år som ung arrangør for lokalmønstringen i Lenvik.

– Jeg trives veldig godt sammen med resten av gjengen i arrangørgruppa, som altså får en del utskiftninger i år.

– Vi fikk med oss Vilde i fjor, så hun har hatt en ganske bratt læringskurve, noe hun har fikset veldig bra, påpeker Erling Stangnes, som legget til at årets lokalmønstring legges på et senere tidspunkt enn før neste år.

– Årets mønstring er lørdag 24. februar neste år. Det er etter et ønske fra UKM sentralt, som mener at man ikke bør legge disse før tidligst 1. februar. Pålmeldingsfristen er satt til søndag 11. februar, opplyser unge Stangnes.

Ungdomstrinnet uteblir

Noe annet som arrangørene har merket, og håper å kunne gjøre noe med, er at det svært få elever i ungdomsskoletrinnet som melder seg på til UKM i Lenvik.

– Det vil si at det er liten påmelding blant unge i alderen 13 til 16 år. Det er flere under og over dette alderstrinnet som ønsker å delta, og slik har det vært en stund, påpeker Holmstad.

– Vil dere fortsette med å offentliggjøre hvem som går videre et tid etter at lokalmønstringen er arrangert?

– Ja, dette er noe vi gjør etter et ønske fra UKM Norge. Man har tatt dette grepet for at å fjerne noe av konkurranseelementet. På selve lokalmønstringen skal det være like stort fokus på alle deltakerne enten de går videre eller ikke. Og egentlig er jo alle som går på denne scenen vinnere, og fortjener lik oppmerksomhet.