Filmskaperen, som tidligere bodde på Finnsnes, har gjennom sine reiser tilbake til Midt-Troms blitt inspirert til å lage en langfilm fra og om Senja og hemmelighetene som er å finne under bakken.

– Ideen om filmen kom til meg da jeg oppdaget historien om tyskerne, som under andre verdenskrig brukte underjordiske tuneller. Jeg begynte å brainstorme og husket gamle vikinghistorier. Da ble jeg inspirert av gamle nordiske historier om troll. Hva gjemmer seg egentlig i disse tunnelene på Senja? Alt dette ble tilsammen historien om Senja Chronicles, forteller Fansu Njie til Folkebladet.

– Hvis du kunne bestemme, hvem hadde hatt hovedrollen i filmen?

– Keanu Reves, hvis jeg hadde hatt mitt drømmebudsjett!

Kortfilm

Filmen er en science fiction-film som har elementer i flere sjangere, både eventyr, thriller og skrekk. Njie forteller at de i september ble ferdig med en 11 minutters kortfilm som skal brukes til å finne en etablert produsent.

– Vi skal også bruke kortfilmen for å finne en sponsor for en langfilm i samme format, som jeg ønsker å spille inn til neste år. Jeg tilbrakte nesten 40 timer per uke i 12 måneder for å spille inn og jobbe med filmen. Alt tok lang tid ettersom jeg gjorde mye arbeid på egenhånd. Alt fra uniformer, til våpen og utstyr. Leiligheten min ble omgjort til et filmstudio. Når vi filmet var jeg bak kamera og teamet var ekstremt lite på grunn av minimalt budsjett, sier filmskaperen.

I filmen møter seeren Frank som leter etter sin datter som er forsvunnet et sted på Senja.

– Filmen handler om en soldat i Nord-Norge i nåværende tid. Assistert av Nato-soldater, jakter de på hans datter som de tror har blitt kidnappet til tunnelene som tyskerne bygde på 40-tallet. De finner ikke bare datteren, men noe mye mer skummelt, nemlig troll, forteller Njie.

Hollywood

Den som i kortfilmen har stemmen til hovedrolleinnehaver Frank, er et kjent navn i Hollywoods rekker.

– Den som har stemmen i kortfilmen er den amerikanske voiceover-skuespilleren Corey Burton. Dette ble gjort for å få en så autentisk følelse som mulig. Hans stemme er velkjent fra blant annet Quentin Tarantinos grindhousefilm og flere hundre filmtrailere i USA, forteller filmskaperen.

Senja

Planen er å spille inn filmen i 2018, på flere steder i Midt-Troms, men med Senja som hovedbase.

– Alle scener ute blir filmet på Senja og deretter blir alle scener innendørs produsert i filmstudio og også her i Gøteborg hvor jeg nå bor. Planen er å bruke flere steder på Senja, men vi trenger også lokale personer til bruk i filmen. Jeg kommer også til å gjenbruke materialet jeg filmet i fjor på Senja. Håpet er å samarbeide med lokale filmfolk i nord og også finne støtte i Norge, men som alltid med denne typen film, som action, eventyr og sci-fi, er det mye tøffere å få filmstøtte. Så du kan si jeg håper å finne likesinnede i Norge som kan hjelpe meg oppnå målet med filmen, sier Njie.

– Mange uavhengige filmer tyr til «crowdfunding» (spleiselag) for å få finansiert filmen, er dette noe dere vurderer?

– På grunn av dårlig erfaring tidligere, kommer jeg ikke å legge energi i å få dette til denne gangen.

Staben

Njie håper som sagt å få til et samarbeid med lokale personer. Da han filmet på Senja i år, brukte han en lokal mann.

– En stor lokal hjelp på plass på Senja, som vår «Senja-guide» i fjor, var Andreas Eggø, en venn jeg har hatt i ni år og som hadde kjempegod informasjon om diverse plasser og historier, sier Njie.

Han har også flere folk i staben som har lang erfaring innen filmproduksjon bak seg.

– I teamet finnes folk fra både E.A Games, som lager spesialeffekter, og det svenske lydstudioet Cloud Berry Post. Jeg har ingen skuespillernavn klart ennå, men jeg håper å finne noen kjente navn i begynnelsen av neste år, sier filmskaperen.

Realisert

Han er selv ikke i tvil om at filmen blir realisert

– Jeg er hundre prosent sikker, ettersom min grunnleggende idé er å lage filmen uansett støtte eller ikke. Når jeg laget kortfilmen, brukte jeg mine gamle barndomsvenner, men med langfilm blir jeg i så tilfelle å bruke mer tid på gjennomføringen. Med støtte trenger jeg ikke bruke flere år og det kan man si er den største forskjellen. Du kan selvfølgelig feile, men da må man være sta og aldri gi opp. Det er et must for å mestre og lykkes innen filmproduksjon. Selve filmindustrien er jo svært vanskelig som den er, sier Njie.

Til minne

I året som gikk mistet Njie sin mor, som han var svært knyttet til. Det var derfor ingen tvil om at kortfilmen skulle bli dedikert hennes minne.

– Årsaken til at jeg lagt så mye tid og energi i prosjektet er at jeg i fjor mistet jeg min kjære mor. Det og fikk meg å ville å lage en film dedikert henne. Filmens grunntema er derfor om følelsen å miste en som står deg nær og hvor langt du er villig til å gå for å få dem tilbake, avslutter filmskaperen.

Med spesialeffekter har Njie skapt en dramatisk stemning ved Husøy på Senja. Dette bildet er filmet med drone sommeren 2017. Foto: Fansu Njie
Njies leilighet i Gøteborg ble gjort om til studio. Her instruerer han skuespillerene i kortfilmen. Foto: Fansu Njie
Her ”flyr” løytmad Frank ved oksehornan i Ersfjord på Senja. Foto: Fansu Njie