I det tredje og siste bindet har Ronny Trælvik fått med seg en ny medforfatter.

– Lill-Karin Elvestad, som var medforfatter i de to første bindene om kirkebyggene i Troms, ble opptatt med et annet bokprosjekt. Så selv om hun hadde veldig lyst til å bidra også til det tredje bindet måtte hun bare innse at tiden ikke strakk til, forklarer Ronny Trælvik.

Interesse

Medforfatteren i det tredje bindet er Arne Ivar Hanssen, som Trælvik tidligere har samarbeidet med i et krimbokprosjekt.

– Arne Ivar har den samme store interessen for lokalhistorie som jeg, så han syntes det var like givende som meg å jobbe med denne boka.

– Har også dere delt dere opp i arbeidet med boka?

– Ja, vi tar hver våre kirker, slik som Lill-Karin og jeg gjorde. Omtrent halvparten hver. Kriteriene for utvalget av kirker som er gjort er at det måtte være kirkebygg som er i bruk.

Mangfold

Noe av grunnen til at Ronny Trælvik begynte å arbeide med dette prosjektet er at han også er fascinert av kirkebygg.

– Når jeg reiste rundt for å samle inn informasjon og ta bilder av kirkene var det to ting som slo meg. Nemlig at Troms fylke er ganske stort, og mangfoldet i måten de forskjellige kirkebyggene er utformet på. Det er veldig stor forskjell på Ishavskatedralen i Tromsø og kapellet på Husøya, men alle byggene har sin egenart og er spesiell på sin måte.

– Du tør vel ikke å kåre den vakreste kirken i Troms?

– Det ville uansett være veldig vanskelig, da det er veldig mange flotte kirkebygg som står rundt omkring.

I det tredje bindet har Ronny Trælvik og Arne Ivar Hanssen besøkt 40 kirker, fra Arnøy i nord til Langvassbukt i sør.

– I dette tredje bindet har vi satt fokus på litt nyere kirkebygg, selv om også noen eldre kirker er representert. Det har vært fantastisk interessant å jobbe med dette emnet, sier Trælvik.

Kampsaker

Ronny Trælvik og Arne Ivar Hanssen har vært avhengig av personer som kunne vise dem rundt i de ulike kirkene, og personer som kunne fortelle deres historie. Men de har også brukt skriftlige kilder.

– Det som går igjen når det gjelder historien til kirkene er at det ofte har vært en lang kamp og mye dugnadsinnsats i lokalsamfunnet for å få bygget dem. Bygdefolket har stått sammen og løftet i flokk, og veldig ofte har det tatt mange år før prosjektet ble realisert.

– Hvor viktig er kirkene for stedene de står?

– Veldig viktige, ellers hadde man ikke jobbet så mye for å få sin egen kirke. Et godt eksempel på dette er hvordan bygdefolket i Botnhamn i en årrekke har samlet inn penger for å få reist en kirke der.

Lokalhistorie

– Hvem er hovdemålgruppa til denne triologien?

– Mennesker som er interessert i lokalhistorie, for det er veldig mye historie knyttet til stedet hvor kirkene står. Men jeg tror også en del lesere i likhet med meg selv er fascinert av selve byggverkene, som er utrolig flotte.

I det tredje bindet har man i likhet med de to første også sett på utsmykkingen og utviklingen av kirkebyggene i de årene de har fungert som samlingspunkt i bygd og by.

Kirken som pryder forsiden av tredje og siste bind i serien «Kirkene i Troms» er Bjarkøy kirke. Bildet er tatt av Ronny Trælvik.