Bygdekinoen er Film & Kinos tilbud om kino på steder som ikke har egen fast kino. Bygdekinoen har eget fast utstyr og viser film i alle typer lokaler. I likehet med landets øvrige kinoer viser bygdekinoen digitale filmer. Kinoen tilbyr også 3D-filmer. Spillestedet må klargjøre lokalet, sørge for at plakater blir hengt opp, hjelpe til med billettkontroll, opprigging av visningsutstyr og bidrar med lokal markedsføring. Spillestedet betaler en fastpris på kr 1.000 per spillekveld pluss mva. Dersom den totale spilleinntekten for en kveld overstiger kr 1.100, får spillestedet utbetalt 25 prosent av det overskytende. Grunnfarnes Bygdehus er et slikt spillested for bygdene Flakstad, Finnes, Sifjord, Medby, Kaldfarnes og Grunnfarnes.

Pris

På fredag kveld, før Bygdekinoens forestilling med filmen om Harry Holes ”Snømannen” i bygdehuset på Grunnfarnes, ba maskinist Stein Are Opdal om publikums oppmerksomhet. Han hadde en liten overraskelse, sa han. Men den var ikke liten, det var faktisk Bygdekinoens pris for årets beste spillested. Og den ble overrakt til ”kinosjefen” på Grunnfarnes, Tove Thomassen Ingebrigtsen. Prisen var en plakett til å henge opp på bygdehuset og et reisestipend til ”kinosjefen” på kr 10.000, beregnet brukt til å delta på filmfestivaler.

Det var Opdal som hadde nominert Thomassen:

”Jeg ønsker å nominere Tove Thomassen Ingebrigtsen på Grunnfarnes som kandidat for årets spillested. Tove har tatt imot bygdekinoen i snart 10 år (kanskje mer), og er alltid på plass lenge før avtalt tid med et varmt klargjort lokale og det har blitt noen kaffekopper gjennom årene også.

Hun passer alltid på at parkeringsplassen og trappeområdet for rigging og gjester er snøfritt. I tillegg ringer hun på forhånd til maskinisten dersom hun mener det er behov for det. (Rasfare, stengte tuneller eller fjelloverganger, eller om maskinisten har husket på at spilletid er flyttet fram en time).

Dersom barn har hatt for lite penger til gotteri de ønsker seg, har Tove vært sjenerøs i svært mange tilfeller og betalt av egen pengebok.

Det er alltid en glede å besøke Grunnfarnes og Tove med kino, selv om det til tider kan være ganske utfordrende å komme seg dit på grunn av snøforhold og kjøreforhold på vinteren.

Tove er en person som alle liker og respektert. Hun er alltid i godt humør og løsningsorientert når det kreves.

Til dags dato har hun aldri tatt seg tid til å se noen av filmene og det er ønskelig fra min side at hun kan vinne årets spillested og kanskje kan ta seg tid til å se litt film på festivalen i Haugesund.”

Pristildelingen til Tove Thomassen Ingebrigtsen ble belønnet med langvarig applaus fra publikum.

”Kinokjerringa”

- Dette var kjempeflott. Det er flott å bli satt pris på. Det er koselig å ha kino, veldig koselig. Jeg har holdt på i disse årene fordi det er blitt en møteplass, en plass hvor jeg møter folk fra bygdene rundt omkring, møter dem fra de var små til de er blitt store. Og ikke å forglemme mine mange hjelpere. En av dem har vært her fra han vært her i fra han var en liten gutt. Kinoen drives av Grunnfarnes Bygdelag og både jeg, ”kinokjerringa” og alle de andre jobber dugnad når vi har kino en gang i måneden på en fredag. På fredagene er det nemlig flest hjemme i bygda. Gode filmer, som for eksempel ”Kautokeino opprøret”, ”Kongens nei” og ”Mamma Mia” kan trekke opptil 40 – 50 voksne publikummere. Barnefilmene er alltid godt besøkt, kan hun fortelle.

Filmaskinist Stein Are Opdal gjør klar for digital filframvisning. Foto: Birger Caspersen
Plaketten for Beste Bygdekino. Foto: Birger Caspersen
Den elendige forhåndsomtalen av Harry Hole filmen Snømannen resulterte i et heller dårlig publikumsframmøte Foto: Birger Caspersen