Olsen får æresbevisningen for sin innsats i norsk kulturliv.

– Ragnar er virkelig en tusenkunstner som har gjort en formidabel innsats i kulturlivet. Han fortjener denne utnevnelsen, sier direktør Beate Stang Aas ved Hålogaland Teater til Folkebladet.

Forslagsstillere

Teateret, som gjør flittig bruk av Ragnar Olsen i sine oppsetninger, har vært en av forslagsstillerne til utnevningen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. Da teateret satte storoppsetningen Les Miserables på programmet var det etter at Ragnar Olsen hadde oversatt stykket til nordnorsk språkdrakt. Han har også oversatt Sound of Music som har premiere 12. oktober.

– Lista over alt han har bidratt med er lang, sier Beate Stang Aas.

Ragnar Olsen er overveldet.

– Sjøl om jeg har visst om dette en stund, så har jeg spurt meg om hva jeg har gjort for å fortjene denne utnevnelsen. Jeg synes det er «over the top». Det har kommet mange gratulasjoner på Facebook. Jeg synes selvfølgelig det er veldig artig. Og ærefullt, sier han.

Halvt finnsnesværing

Olsen er bosatt i Tromsø, men han er for halvt finnsnesværing å regne. Det var her han vokste opp, og det var her han startet sin karriere som musiker.

– Familien flyttet til Finnsnes i 1958, da jeg begynte i andre klasse på skolen, forteller han.

På gymnaset i Finnfjordbotn, i 1967, fikk unge Ragnar stimulert interessen for vise- og gitarspill.

– Rart å tenke på at det er 50 år sia nå, ler han.

– På gymnaset hadde vi en vise- og lyrikklubb. Det var et miljø hvor jeg ble inspirert til å begynne å skrive sjøl. Siden har det ballet på seg, sier Ragnar som regner seg sjøl som visesanger.

– Gjennom det har det åpnet seg mange dører.

Da han begynte å studere i Oslo kombinerte han det med å være ferievikar i Troms Folkeblad. Han hadde også fast jobb i avisa i to år. Til Tromsø flyttet han i 1977.

I fjor fikk publikum oppleve å høre Ragnar på scenen på Finsnes Gaard sammen med Tom Rainer Johansen og Tore Lind.

– Det var artig å ta opp samarbeidet med dem, sier han.

– Når får vi høre deg her i området igjen?

– Jeg kommer til Finnsnes førstkommende mandag for å synge noen viser i forbindelse med et møte om Palestina i Kunnskapsparken. Det hadde også vært artig med nye konserter med Tom R. og Tore, sier Ragnar Olsen som nå har nådd en alder av 67 år.

– Men jeg har ingen planer om å pensjonere meg. Akkurat nå er jeg i arbeid med et nytt, større skriveprosjekt.

Den offisielle utnevnelsen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden vil skje under en tllstelning på Hålogaland Teater fredag 13. oktober.