Den 29. oktober 1937 gikk 23 sangglade herrer sammen om å stifte Sørreisa mannskor. Initiativtageren var distriktslege Olav Svendsen og lærer Johan Nymo var den første dirigenten. Et 80 års jubileum må selvsagt feires og første avdelingen av jubileet var i mars med en konsert på kulturhuset. En konsert som var preget av mye smil og moro og som brødrene Helge og Erling Stangnes var en viktig del av.

Lørdag kom del to av jubileumsfeiringen, og denne gangen kunne man glede seg over å få høre Malangskoret, Sørreisa damekor, Finnsnes korforening og Kor Flott i tillegg til jubilanten.

Punktum for jubileet

- Vi begynte med forberedelsene allerede i april og å styre alt med så mange kor er ikke så enkelt. Vi har invitert lokale kor, så vi ikke fikk noe overnattingsproblem og vi ba de enkelte korene plukke ut fire lystbetonte melodier og det har de gjort. Når det gjelder oss selv, Sørreisa mannskor så er det vår dirigent gjennom 36 år, Oskar Larsen som har spikra det programmet. Dette blir punktum for vårt 80 års jubileum. Vi var veldig aktive i fjor, med hele 14 opptredener, i år har det vært litt mindre. Vi trives veldig godt sammen i koret og øver to og en halv time i uka, to og en halv time med mye sang men også mye smil og moro. Mitt ønske om bursdagsgave til jubileet er at flere vil være med i koret, så er noen interessert, så ta kontakt, sier korets leder Jermund Johansen.

Jermund Johansen ønsket velkommen til konserten i et fullsatt kulturhus og så tok aftenens programleder, Brynjulf Larsen over. Dirigert av Oskar Larsen åpna jubilanten konserten med ”Var med meg nu”, tekst og melodi Mikael Wiehe, så fikk man ”Carolina” med melodi av Silvo Rodrigues og tekst av Bjørn Afzelius. Koret takket foreløpig for seg med ”Isabelle”, med tekst og melodi av den samme Afzelius. På tangenter Bengt Karlsen, gitar Trond Lande, bass Steve Andrews og Håvard Sandnes på trommer.

Malangskoret

Neste på scenen var Malangskoret, med Christiane Rothfuchs på piano og som dirigent. Som en jubileumshilsen starta de med ”When I am sixty-four”, som Jens Halvdan Mosli har lagt på et år til i sin norske oversettelse ”Når æ blir sekstifem”. Så fulgte ”Månemannen” av Ingvar Hovland, før Camilla Jernberg gledet forsamlingen med å synge ”Svalbard” av Hårek Sørensen og Olav Sæterli solo. Etter en afrikansk/amerikansk folkesang avslutta de med Åge Aleksandersens ”Dains me dæ”.

Etter Malangskoret kunne man glede seg med Sørreisa damekor, dirigert av Lise Løvland, som åpna med ”Super trouper” av Bjørn Ulvæus og Benny Anderson, fulgt av ”Berg og båre”, av Kari, Ola og Lars Bremnes. Det var et smilende og muntert kor, som avsluttet med ”Sweet dreams” av Eurytmicks og en skikkelig kvikk ”Da doo ron ron” av Greenwich med både sang og dans.

Etter dem kom aftenens største kor, Finnsnes korforening, dirigert av Kristian Kaurin. De fortsatte bremnesånden med Ola Bremnes sin ”Har du fyr”, med Elisabeth Berglund Jakobsen som solist, fulgt av en enda mer lokal sang, ”Te øya mi” av Arvid Hansen og Tove Karoline Knutsen. Så kom ”Hold back the River”, ”Holy Mother” og ” Love shine a light”. Musikere var Tom R. Johansen og Tore Lind.

Kor Flott kommer fra Tranøy og grunner mannemangel, er koret forsterket med hele åtte herrer fra Sørreisa mannskor. Oskar Larsen er dirigent. Med den tette kontakten, var det nok ikke tilfeldig at de startet med ”Venner” av Halvdan Sivertsen. Etter den kom ”Men går eg over engerna” av Nils Ferlin og Leif Strand. Etter ”Jeg hadde tenkt”, kom nok en Halvdan Sivertsen sang, denne gangen ”Hus ved havet”. Og som det hør og bør for et kor fra Senja, avsluttet de med Helge Stangnes sin ”Vise ved vintersolverv”.

Avslutning

Da var tiden kommet for jubilanten å avslutte og denne gangen ble det i en noe mer munter stil. Det hele startet med Øystein Sundes ”Saus over bordet”, før man ble mer lokal igjen og publikum kunne glede seg over Eling og Helge Stangnes sitt ”Kjøssekurs”. Under Eldar Vågans ”Fyrer du med ved” dukka sannelig Bjørn Simonsen opp med en sagkrakk og saga ved! Så forkynte koret at de var slitne og gikk sin veg, men ombestemte seg og kom inn igjen og takka for seg til stor jubel og applaus.

En hyggelig konsert, med mye vellyd, men en savna kanskje litt mer av den humoristiske tonen Sørreisa mannskorn er kjent for. Koret er et meget dyktig kor, velkjent for sin noe utradisjonelle stil godt utenfor den trauste sangkorstilen.

– Hvorfor synger du i kor, Kåre Raue?

– Fordi at jeg er glad i å synge, men også fordi det gir meg anledning til å møte andre mennesker. Det er meget viktig for meg å møte andre i en sosial sammenheng og ha det godt sammen og glede andre. For å sitere Arnulf Øverland: ”Det at du gleder en annen, det er den eneste glede”.

Camilla Jernberg var solist på framføringen av Svalbard. Foto: Birger Caspersen
Sørreisa damekor, dirigert av Lise Løvland var det eneste damekoret. Foto: Birger Caspersen
Kor Flott fra Senja har åtte mannlige sangere på utlån fra Senja mannskor. Foto: Birger Caspersen
Finnsnes korforening, dirigert av Kristian Kaurin, var det største koret på konserten. Foto: Birger Caspersen