Da sikter hun ikke bare hovedmålgruppa, som Maj Britt Andersen mener er barn fra tre til sju år.

– Jeg møter også veldig mange blide og begeistrede foreldre og besteforeldre som har tatt sine unge og håpefulle med på teater. Jeg tror at de i likhet med de unge setter pris på den roen og freden som en forestilling som «Pulverheksa og vennene hennes» også formidler, påpeker Maj Britt Andersen, som med dette gir liv til karakteren Pulverheksa nok en gang.

For mange, spesielt unge, er Maj Britt Andersen Pulverheksa. Riksteatret, som sender henne ut på turné over det ganske land for tredje gang, mener at en annen person i rollen trolig ville føre til et publikumsopprør i kulturhusene de besøker på turneen. Sikkert også i Kulturhuset på Finnsnes, der forestillingen er satt opp onsdag 11. oktober.

– Du har opptrådt på Finnsnes før?

– Ja, blant annet med tidligere oppsetninger som Riksteatret har gjort med Pulverheksa, og også med «Folk er rare». Men det begynner å bli noen år siden nå. Sist vi besøkte Finnsnes med en riksteaterproduksjon med henne var hvis jeg husker rett i 2009.

Lang merittliste

Maj Britt Andersens CD er lang som et godt år, både som solaartist, utgivelser sammen med andre artister og teater, TV-serier og show. Hun har tidligere vært på veien med Riksteatret i flere oppsetninger, og har fremført vesentlig egne ting på Det Norske Teater, Oslo Nye Teater, Chateu Neuf og Nationaltheateret. Alf Prøysen er en dikter som ligger hennes hjerte nær, og er også en materie hun jobbet mye med, og som har resultert i utgivelesene av tre album. Et norsk band hun har samarbeidet en del med er Vazelina Bilopphøggers, som hun har gjort flere show sammen med.

Maj Britt Anderen har også mottatt en rekke priser og utmerkelser. Blant annet Spellemannsprisen, Barneradioens Krystallpris, Østre Toten kommunes kulturpris, Totens Sparebanks ærespris og selvsagt Teskjekjerringprisen.

Magisk pause

At Riksteatret satser på en tredje runde med Pulverheksa er nok ikke helt tilfeldig. Karakteren trekker fulle hus de fleste steder hun entrer scenen.

– Teaterkontakten ved Kulturhuset på Finnsnes mener at Pulverheksa er en motvekt mot det støyende og fartspregete universet man finner i dagen Barne-TV.

– Det er noe jeg kan si meg helt enig i, det kan lett bli ganske stressende. En teateranmelder kalte forestillingen for en liten magisk pause fra den digitale «virkeligheten». Jeg føler meg spesielt beæret over at ordet magisk er brukt, og hvis vårt unge publikum opplever forestillingen som magisk så tar jeg det som et tegn på at vi har gjort jobben vår.

– Du spiller mot dukker i oppsetningene om Pulverheksa. Er ikke det litt vanskelig?

– Første gang jeg spilte mot dukker syntes jeg at det var litt rart, men nå er jeg så vant til det at jeg ikke tenker over det. Men så har jo også dukkedesigner Grete Larssen gjort en fantastisk jobb med dukkene,.De er skikkelig flotte, nesten levende. Riksteatret er jo veldig gode på akkurat dette. Og det å blande levende skuespillere og dukker var jo hjertebarnet til denne forrige teatersjefen ved Riksteatret. Hvordan den nye stiller seg til dette gjenstår det ennå å se, påpeker Andersen.

Problemløser

– Hvordan trives du i rollen som Pulverheksa?

– Jeg trives veldig godt i den rollen, ikke minst på grunn av hyggelige tilbakemeldinger fra publikum. Pulverheksa er en koselig og varm forestilling som fokuserer på vennskap. På hvor fint det er å ha venner, og at det er viktig å ta vare på vennene man har.

Maj Britt Andersen beskriver karakteren hun fremstiller som en problemløser.

– Alle som bor i Pulverskogen søker råd og hjelp hos henne når de har problemer. Hun har alltid en løsning, og har dessuten et magisk tryllepulver hun kan bruke. Da ordner det meste seg.

Men det er også innslag av mindre hyggelige ting i Pulverskogen.

– Kanskje er det også et troll der. Det bør det jo være hvis det skal være litt spennende også. Men man kan bare ta det med ro, alt ordner seg til det beste. Det bør det jo når målgruppa vår er så ung som dette.

– Helt til slutt. Er du mest sanger eller skuespiller, eller begge deler?

– Jeg har gjort noen skuespillerjobber, men det er nok som artist jeg har gjort det aller meste i løpet av de 40 årene jeg har holdt på med dette.

Selger kun salplasser

Teaterkontakt Vibeke Johnsen ved Kulturhuset på Finnsnes regner med full sal når Riksteatret kommer på besøk.

– På en barneforestilling som dette selger vi plassene på galleriet. Det er fordi vi mener at barn ned til tre år ikke bør sitte så langt fra scenen.

Det er til nå forhåndssolgt omlag 260 billetter til «Pulverheksa og vennene hennes».

– Det er forsatt noen plasser ledig i salen nede, men nå bør man ikke vente for lenge. Billettene selges jevnt og trutt, sier teaterkontakten.

Hun har også en oppfordring fra Riksteatret.

– Den går ut på at barn oppfordres til å kle seg ut når går på denne forestillingen. Gjerne som noen av karakterene i Ulverskogen.

Vibeke Johnsen opplyser også at det vil være anledning til å møte Pulverheksa og resten av karakterene i forestillingen i foajeen etter forestillingen.

– Da kan også foreldre og andre pårørende ta bilder av sine unge og håpefulle sammen med heltene fra Pulverskogen.

Maj Britt Andersen har jobbet mye med prøysentekster. Her er coveret på albumet «Mitt Hjerte Er Ditt». Foto: Forlag
Problemløseren: Maj Britt Andersen beskriver Pulverheksa som en problemløser alle karakteren i Pulverskogen søker råd hos. Foto: Gisle Bjørneby/Riksteatret Foto: Gisle Bjørneby