I forbindelse med årets kulturminnedager som arrangeres i tidsrommet 9.–17. september, deler Kulturvernforbundet ut en pris til en lokal arrangør som har oppfylt forbundets målsetning om å tilgjengliggjøre kulturminner for allmennheten og bidra til å skape forståelse og interesse for kulturminner og kulturmiljø”.

Arrangementet til Midt-Troms museum som fikk prisen, starta søndag med gudstjeneste i kapellet i Skrolsvik. Før gudstjenesten starta, ønsket varaordfører i Tranøy, Birgit Andreassen velkommen til Kulturminnedagen og mintes litt av Senjas historie. Seniorprest Ove Kjelling overtok og han uttrykte sin glede over at vi hadde passert 1964, for inntil da kom presten som skulle holde gudstjeneste i Skrolsvik med båt fra Bjarkøy.

Iført gammel svart prestekjole med kvit krage, ledet han gudstjenesten etter den gamle liturgien fra 1920. Etter inngangsbønn, inngangssalme og syndbekjennelse, ble Tiril Stokkmo Olsen døpt etter det gamle ritualet. Gudstjenesten fulgte så liturgien videre og ble avsluttet med Herrens velsignelse.

Konservator Truls Nilsen presenterte så historien til kirkebygningen.

Kapellet

– Kristelig ungdomsforening ble stifta på skolehuset i Senjehesten 1. januar 1899. I liket med resten av befolkningen manglet også foreningen et eget forsamlingshus. I 1908 kjøpte de ei rorbu som stod på Svellingen, en av øyene utenfor Senja, flytta det til Skrolsvik og i 1923 begynte man å bygge et korbygg i tillegg, slik at man i 1924 kunne innvie en kapellkirke. Kommunen tok over, drev kirka i mange år, inntil den ble tilbakeført til Skrolsvik bygdelag for noen år side. Ringen var dermed sluttet. Folket bygget opp og folket tok over igjen, sa han blant annet.

Man flyttet seg så over til kveitemuseet der fylkeskonservator Anne Katrine Sandmo ønsket velkommen.

– Det er her i de lokale stedene historien skapes og ikke på kontorer i byene. Midt-Troms Museum har vært veldig flinke og har skap et enestående samarbeid med lokale lag og foreninger. De har et imponerende sommerprogram som tydelig viser det, sa hun blant annet.

Så fikk generalsekretær i Norges Kulturvernforbund, Toril Skjetne, ordet.

– Kulturvernforbundet er en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner som tar vare på kulturarven vår. Hvert år deler forbundet ut en pris til et arrangement som best har oppfylt kulturminnedagens målsetning om å gjøre kulturminner tilgjengelig for allmennheten. I år er det 250 arrangementer, av de er det fem som er nominerte til prisen og av de nominerte var det dette arrangementet til Midt-Troms Museum som ble kåra som det beste. Så det er en stor glede for meg å overrekke dere årets kulturminnedagspris for arrangementet Natur og mennesker på Senja, sa hun og overrakte prisen og en sjekk på 30.000 kroner til konservator Truls Nilsen til stor jubel fra forsamlingen.

Åge Tobiassen hadde en fortellerstund hvor han med visesang og beretninger gav tilhørerne et innblikk i hverdagen til kystkvinna på Senja. Sør-Tranøy Husflidslag hadde en utstilling og viste fram gamle arbeids prosesser med tiknytning til kystkultur og håndverk, gammelbutikken var åpen, fiskebåten Senjapynt lå i gjestehavna og tok imot besøkende, og Stonglandet skole underholdt. Dagen ble avslutta med korkonsert av Kor Flott og Sør-Senja Mannskor.

Lagånd

– Vi har jobba med denne dagen siden i januar. I tillegg til museet, er det Skrolsvik bygdelag, Senja historielag, Tranøy menighet, Tranøy kystlag, Skrolsvik Kystferie, Sør-Tranøy husflidslag, Stonglandet skole, Kor Flott og Sør-Senja mannskor som står bak. Det har vært et veldig artig arbeid og her ute er det en fornøyelse å jobbe sammen med lag og foreninger, her er det en utrolig bra lagånd. Jeg er veldig glad for dagen i dag og at vi har så mange gode samarbeidspartnere her i lokalmiljøet. Det er unikt å kunne få til et arrangement som dette, sa en tydelig stolt Truls Nilsen.

ÅPEN: Gammelbutikken var åpen og hadde godt besøk. Foto: Birger Caspersen
DÅP: Tiril Stokmo Olsen ble døpt etter den gamle liturgien. Foto: Birger Caspersen
SPINNER: Gro Bjørklund fra Sør-Senja husflidslag viste hvordan man spinner på en rokk. Foto: Birger Caspersen