Solfrid Torgersen, som er leder av Tranøy Kirkeforening, som står som arrangør av Tranøydagan, kunne lørdag konstatere at værgudene var på deres side.

– I går blåste det fælt, men vinden har heldigvis gitt seg noe. Vi må vel si oss rimelig godt fornøyd med været som det er i dag, sa Torgersen da vi snakket med henne på lørdag.

SE INNSLAG: Festdag i god gammel tradisjon

Solfrid Torgersen kunne også by på noen nye innslag under Tranøydagan i år.

– Vi har for første gang salg av sveler i en liten kafé i naustet nede ved havna. Jeg har ikke vært der nede så vet ikke hvordan det går. Ellers har vi fått et tilbake en aktivitet som vi ikke har hatt på Tranøydagan på mange år, nemlig et tilbud om hesteridning for barn.

– Hvor mange av dere er i sving for å arrangere dette?

– Her ute er vi nok en 12-15 stykker, og så har vi jo i tillegg dem som besørger båtskyssen mellom Refsnes og Tranøy. Alt dette er jo frivillig og ulønnet innsats.

– Hva skal du selv gjøre i dag?

– Jeg kommer nok til å være mest på kjøkkenet og i servering, pluss at jeg må litt rundt og ordne med ting som dukker opp underveis.

– Arbeid hele helga altså?

– Nei, i morgen tar jeg fri. Jeg er nemlig en av 50-års konfirmantene som det skal gjøres litt stas på under søndagens gudstjeneste. Det tror jeg kommer til å bli veldig hyggelig.

Mye å by på

Vi fikk også noen ord med Bjørnar Nybrott, som ledet kulturvandringen både lørdag og søndag.

– Jeg husker i farten ikke hvor mange kulturvandringer jeg har ledet. Det begynte med at jeg måtte steppe inn som foredragsholder om temaet Tranøya. Da jeg var ferdig hadde folk som var på foredraget lyst til å komme seg ut og se på noe av det jeg snakket om.

Bjørnar Nybrott minner om at Sørreisa og Dyrøy en gang tilhørte Tranøy kommune.

– Det betyr vel at også mennesker fra Sørreisa og Dyrøy kan ha interesse av historien til Tranøya?

– Ja, det må man kunne tro. Tranøya har uansett mye å by på, med kulturminner som går veldig langt tilbake i tid og en svært gammel kirke. Det er også et av det best bevarte gamle kirkestedet man finner i Nord-Norge. Det meste av bygningsmassen er slik den alltid har vært. Det som er gjort er skånsom restaurering av dem.

– Hvor mange pleier å delta på kulturvandringen dine?

– Det varierer selvsagt. En gang kan det være 20, en annen gang omkring 30. På det meste har det vel vært omlag 40 mennesker som har deltatt på dem.

Gode minner

Ivar Jarle Eliassen, som både ledet allsangen og akkompagnerte sin datter i en konsert senere samme dag, har mange gode minner fra Tranøya.

– De går såpass langt tilbake som da jeg var liten. Da pleide vi å dra hit med fiskebåten sommin far hadde. Tranøy er jo en del av Senja samtidig som den ikke er det. Man må jo bruke båt fra Senja for å komme hit, påpeker Eliassen.

– Du har spilt i denne kirken før.

– Å jada, opptil flere ganger, også under Tranøydagan. I en periode var jeg også organist i Tranøy menighet, og spilte på gudstjenester i denne kirken.

SJEFEN: Unge Solfrid Torgersen på trammen utenfor prestegården. Hun var fornøyd både med vær og oppmøte.
TILBAKE: Tilbudet om hesteridning for barn er tilbake som et innslag i Tranøydagan.
ALLSANGLEDER: Ivar Jarle Eliassen ledet allsangen og akkompagnerte også på tangenter. Allsangen hadde gått oppmøte der noen også satt på galleriet.
SANGHEFTER: Juliane Nylund Solli ((7) delte ut sanghefter til de som deltok i allsangen i kirken.
SKYSS: Noen passet på å få skyss på denne firjulingen opp til prestegårdstunet.
PYNTET: Prestegårdsbygningene er pyntet ned til minste detalj. Vakkert!
OMVISER: Bjørnar Nybrott ledet kulturvandringen både lørdag og søndag.